28 Απριλίου 2024

Είναι επίσημο: Οι ΗΠΑ είναι πλέον Νο 2

Είναι επίσημο: Οι ΗΠΑ είναι πλέον Νο 2

Είναι επίσημο: Οι ΗΠΑ είναι πλέον Νο 2. Η κινέζικη οικονομία μόλις ξεπέρασε την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ και κατέστη η μεγαλύτερη παγκοσμίως.Είναι επίσημο: Οι ΗΠΑ είναι πλέον Νο 2

Η εξέλιξη είναι πολύ, πολύ σημαντική: η οικονομία των ΗΠΑ, ήταν η μεγαλύτερη στον πλανήτη μας από τα τέλη του 19ου αιώνα, για 145 χρόνια! – από την εποχή προεδρίας Ulysses S. Grant.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε πρόσφατα τα τελευταία στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία. Και στην μέτρηση του εθνικού παραγόμενου προϊόντος (ΑΕΠ) σε “πραγματικούς” όρους αγαθών και υπηρεσιών, η Κίνα αυτό το έτος παρήγαγε $17,6 τρισ., συγκρινόμενο με τα $17,4 τρισ. που παρήγαγαν οι ΗΠΑ.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ξεπεράστηκε η αμερικάνικη οικονομία σε μέγεθος, αλλά και το πώς. Μόλις στο έτος 2000, οι ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι η κινέζικη οικονομία. Και μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ.

Για να θέσουμε τα νούμερα λίγο διαφορετικά, η Κίνα τώρα ‘μετράει’ για το 16,5% της παγκόσμιας οικονομίας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, εν συγκρίσει με 16,3% για τις ΗΠΑ.

Ναι, εάν κάποιος δει τα στοιχεία βάσει των διεθνών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η αμερικάνικη οικονομία παραμένει μεγαλύτερη από της Κίνας, σχεδόν κατά 70%.

Η Κίνα ξεπέρασε σε ΑΕΠ τις ΗΠΑ, βάσει όρων purchasing power parity (PPP), που σημαίνει ότι γίνονται προσαρμογές για να αντανακλούν το γεγονός ότι ένα δολάριο κατά κανόνα αγοράζει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες σε μια φτωχή χώρα από ό,τι σε μια πλούσια. Το PPP ενισχύει το σχετικό μέγεθος των οικονομιών των φτωχών χωρών. Αλλά λένε, ότι η Κίνα δεν μπορεί να αγοράσει πυραύλους και iPhones σε νόμισμα PPP.

Ωστόσο, εάν και τέτοιες μετρήσεις που λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες συνηθίζονται, στην ουσία είναι ανούσιες. Μειώνεται πραγματικά η αμερικάνικη οικονομία εάν το δολάριο χάσει 10% στις διεθνείς αγορές; Ή η πρόσφατη ισχυρή υποτίμηση του γιεν σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας;

Όμως ακόμα και σε όρους συναλλαγματικών αξιών, υπολογίζεται ότι έτσι όπως αναπτύσσεται η κινέζικη οικονομία, ακόμα και σε αυτούς τους όρους, θα ξεπεράσει την αμερικάνικη οικονομία, περίπου στο 2025.

Εν πάση περιπτώσει, σε κάθε περίπτωση η κινέζικη οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και φαίνεται ορθότερη, η σύγκριση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους, άνευ υπολογισμού των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, βάσει της οποίας, η Κίνα ήδη υπερτερεί των ΗΠΑ.

Πρόκειται λοιπόν για ισχυρότατο γεωπολιτικό σεισμό. Δώστε στο ξεπέρασμα της αμερικάνικης οικονομίας από την κινεζική, ιδιαίτερη προσοχή! Διότι είναι σαφές ιστορικά ότι η πολιτική και στρατιωτική ισχύς εξαρτάτο πάντα στην οικονομική ισχύ.

Η Βρετανία για παράδειγμα, ήταν το εργοστάσιο του κόσμου πριν γίνει παγκόσμια θαλασσοκράτειρα και η παγκόσμια υπερδύναμη. Και ήταν η σχετική και συνεχής οικονομική υποχώρηση της Βρετανίας που οδήγησε και στην κατάρρευση της γενικότερης ισχύος της και ξεπεσμό της από αυτοκρατορία.

Και η ίδια ιστορία έχει παρατηρηθεί και στην Γαλλία και στην Ισπανία. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί παντού κατά την διάρκεια της ιστορίας. Μόλις συμβεί κάτι τέτοιο και αρχίσει μια οικονομία και χάνει, η μέχρι τότε υπερδύναμη ή αυτοκρατορία, αρχίσει μια γενικότερα φθίνουσα μακροχρόνια πορεία.

Αυτό βέβαια που συνέβη και που η κινέζικη οικονομία ξεπέρασε σε μέγεθος την αμερικάνικη, δεν θα αλλάξει κάτι αύριο ή την ερχόμενη εβδομάδα αλλά ενδεχομένως θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα σε βάθος αρκετού χρόνου.

Έχουμε ζήσει σε έναν κόσμο που ηγεμονεύονταν από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον από το 1945. Και για περίοδο 200 ετών, από την μάχη του Βατερλώ το 1815, ο κόσμος ηγεμονεύεται από δύο αρκετά δημοκρατικές και με ισχυρούς συνταγματικούς θεσμούς, χώρες, την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Παρά τα ελαττώματά τους, που άλλωστε όλες οι χώρες έχουν, ωστόσο συγκριτικά με άλλες, αυτές οι δύο χώρες ήταν υπέρμαχοι σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά σε θέματα πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δημοκρατικών διαδικασιών και συνταγματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Κίνα αντιθέτως, δεν διακρίνεται ιδιαιτέρως σε αυτά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Ενισχύστε τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές σας!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts