Εγκαταλείπει δύο μήνες νωρίτερα το θερινό πρόγραμμα πτήσεων από την Ελλάδα η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Επίσης η εταιρεία φάνηκε ότι ήταν ‘ενοχλημένη’ λόγω απεργίας των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Μάλιστα έκανε και σχετική ανάρτηση στο twitter:
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair στο «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη μετά την παραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας για αύξηση της επιβατικής κίνησης. Χαρακτηριστικά τόνισε «έχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας».
Ο Ιρλανδός διευθύνων σύμβουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που επιλέγει να κλείσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα μέσω νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και αποκάλεσε «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας» την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι στην πρόταση της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατομμύρια σε ορίζοντα τριετίας, η κ. Κουντουρά είχε απαντήσει ότι «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της» ενώ ταυτόχρονα την κατηγόρησε ότι δεν έχει προτάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα: «Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι εξαιρετικό για τους ωφελούμενους, όμως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική για τον τουρισμό να περιορίζεται στην ανακύκλωση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».
Με επιστολή της στις 18 Μαρτίου 2016, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από την Κω, ο τουρισμός του οποίου έχει πληγεί από τις μεταναστευτικές ροές. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε δηλώσεις τους στον ιρλανδικό Independent, τουριστικοί πράκτορες της χώρας ανέφεραν ότι οι Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς που ζημιώνονται φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας του μεταναστευτικού και των προβλημάτων με την τρομοκρατία.
Ουσιαστική απάντηση επί των «επιχειρηματικών», όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων δεν υπήρξε. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι», είπε δηκτικά ο Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν.
Και η απάντηση της Αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, στα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Ryanair:
«Διαβάζοντας τη συνέντευξη εκπροσώπου της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που δημοσιεύτηκε και που αναπαράχθηκε σε διάφορα μέσα, είδα ότι γίνεται κατ’ επανάληψη αναφορά στο όνομά μου- το οποίο μάλιστα επιχειρήθηκε να συνδεθεί με τις ανακοινωθείσες επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας- για θέμα για το οποίο δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα.
Κατόπιν αυτού, διευκρινίζω τα εξής:
Είναι γνωστό το αίτημα που έχουν θέσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις αρχές του 2014 πιο επισταμένως, να μην πληρώνει η εν λόγω εταιρεία το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων 12 ευρώ ανά επιβάτη.
Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανήλθε με επιστολή του, αυτή τη φορά συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Κω, ζητώντας την άμεση απαλοιφή του εν λόγω τέλους.
Στις συναντήσεις μας που είχαν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, και στην ανταλλαγή αλληλογραφίας μας στη συνέχεια, ξεκαθάρισα ότι το συγκεκριμένο αίτημά για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Τέτοιου είδους θέματα εντάσσονται στο πλαίσιο της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες, και του συνέστησα να απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.
Έχω ευχαριστήσει στο παρελθόν τον εκπρόσωπο της Ryanair και τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά δημοσίως για την πρόθεσή του να φέρει επιπλέον 5 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα, σε βάθος τριετίας. Και φυσικά του τόνισα ότι υποστηρίζω κάθε ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας.
Όσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν δημοσίως, αυτοί δεν συνάδουν ούτε με τους ελάχιστους κανόνες σεβασμού, ούτε με το πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ζητήματα oικονομικής και φορολογικής φύσεως είναι εκτός του τομέα ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Τουρισμού Υπουργού».
>>>•<<<
Αντιμετωπίστε τον βραχνά των ‘κόκκινων’ δανείων. Πως; Δείτε εδώ.