20 Απριλίου 2024

ΕΔΟΕΑΠ: Εγκύκλιος Νο 8/2018

ΕΔΟΕΑΠ: Εγκύκλιος Νο 8/2018

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Εγκύκλιος Νο 8/2018

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση»

Σχετ : Οι διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 36 του Ν.4387/2016

Από τις ως άνω σχετικές διατάξεις προκύπτει ότι : «Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη αφενός σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό και αφετέρου σε μη εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει κατόπιν αίτησής του, την ασφάλισή του για υγειονομική περίθαλψη στον φορέα εκτός Ε.Φ.Κ.Α. καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά του φορέα που επιλέγει.»

Τονίζεται ότι το δικαίωμα της επιλογής για την υγειονομική περίθαλψη, κατόπιν αιτήσεως, έχουν ΜΟΝΟ οι υπαγόμενοι στις προαναφερόμενες διατάξεις, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εργαζόμενοι με ΔΠΥ έως δύο εργοδότες (στον έναν εισφορές ΕΟΠΠΥ & στον άλλον ΕΔΟΕΑΠ) ή εργαζόμενοι που ταυτόχρονα έχουν μισθωτή σχέση εργασίας και είναι και αυτοαπασχολούμενοι. Οι προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων δύνανται να επιλέξουν φορέα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ ΕΔΟΕΑΠ και ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και να εξαιρεθούν αντίστοιχα από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης του άλλου φορέα. Κατά τα λοιπά, η ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ είναι υποχρεωτική για όσους προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 20 ν. 4498/2017 και τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού του Οργανισμού (link).

Με βάση τα ανωτέρω και συμπληρωματικά σε όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο 5/2018, δημιουργούνται επιπλέον κωδικοί ειδικότητας ως εξής:

990013 : ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΔΟΕΑΠ μόνο για ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ με ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, εντασσόμενοι στις διατάξεις της παργ.8 του άρθρ.36 του Ν.4387/2016.

990014 : ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΔΟΕΑΠ μόνο για ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΠΡΟΝΟΙΑ, με ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, εντασσόμενοι στις διατάξεις της παργ.8 του άρθρ.36 του Ν.4387/2016.

Σε συνδυασμό με τα κάτωθι πακέτα κάλυψης (Κ.Π.Κ.)

9993 : ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ για ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

9994: ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ για ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΠΡΟΝΟΙΑ

Ως Κ.Α.Δ. παραμένει ο 9980.

Για την αποτύπωση της προαναφερόμενης ασφάλισης δημιουργούνται οι πίνακες ασφάλισης ΕΔΟΕΑΠ (Ξ) και (Ο).

Συνημμένα: ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΔΟΕΑΠ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΑΚΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΡΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΙΑΣ

Related posts