Εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκη, στη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού…
Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης, περισσότερο απ’ ότι ήταν πριν. Την πολιτική που σήμερα ανακοινώνεται πρέπει να τη δούμε ως συμπλήρωμα και ενίσχυση της ήδη εφαρμοζόμενης Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
Θυμίζω, συνοπτικά, ότι ήδη έχουμε ψηφίσει το νέο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, που εξασφαλίζει ταχύτητα και κίνητρα έχουμε ψηφίσει το νόμο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο οποίος είναι ήδη στη φάση της υλοποίησης ψηφίζουμε σε λίγες ημέρες τη θεσμοθέτηση του πενταετούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην ουσία δηλαδή το να έχουμε ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε την πρώτη επικαιροποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής η οποία, όπως προβλεπόταν, καθώς η Στρατηγική δεν είναι ένα κείμενο στατικό, αλλά μία διαδικασία συνεχούς εξειδίκευσης, επικαιροποίησης και εμπλουτισμού. Και όπως θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε, η Στρατηγική εξειδικεύεται πλέον σε 100 μεταρρυθμίσεις νέου τύπου, που ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν τις ανισότητες. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε να συμπυκνωθεί η Στρατηγική σε κρίσιμους ποσοτικούς στόχους. Να ξέρουμε δηλαδή σε συγκεκριμένο χρόνο που βρισκόμαστε σε σχέση με τις εξαγωγές, την απασχόληση, κοκ.
Σε λίγες εβδομάδες, ίσως και ημέρες, θα εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος με την οποία αρχίζουμε και επίσημα τη διαδικασία σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ και όχι μόνο, 2021-2027.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα μέτρα που σήμερα ανακοινώνονται μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι:
Πρώτον, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη που ήδη υπάρχει, και σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προβλέπεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τα μέτρα τα σημερινά θα δώσουν μία μεγαλύτερη ώθηση.
Δεύτερον, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συντελείται σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβράδυνσης. Κι όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, «οι Έλληνες κωπηλατούμε αντίθετα με το ρεύμα», εννοώντας ακριβώς ότι σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης, εμείς πετυχαίνουμε επιταχυνόμενη ανάκαμψη, αλλά αυτό απαιτεί γερό «κουπί». Τα μέτρα, λοιπόν, τα σημερινά μπορούμε να τα διαβάσουμε και ως μία προληπτική «άμυνα» έναντι αυτής της ευρωπαϊκής επιβράδυνσης.
Τρίτον, τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό και με τα άλλα τα οποία έχουμε πάρει, ενσωματώνουν τα μαθήματα από την κρίση. Διότι το κρίσιμο δεν είναι απλώς να βγούμε από την κρίση που ζούμε, αλλά και να αποτρέψουμε στο μέτρο του δυνατού τη μελλοντική εμφάνιση ανάλογων κρίσεων.
Και το μάθημα από τη δική μας κρίση ήταν ότι αυτή πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις τόσο σε όρους καταστροφής πλούτου όσο και σε όρους κοινωνικών επιπτώσεων, πέρα από τα σχεδιαστικά λάθη του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου, διότι η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά και γιατί δεν είχαμε ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, καθολικής στήριξης.
Με τα σημερινά μέτρα κάνουμε ένα ισχυρό βήμα προς τα μπροστά, τόσο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και προς την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.