27 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα σύντομα Βασίλισσα του πετρελαίου;

Η Ελλάδα σύντομα Βασίλισσα του πετρελαίου;

Η Ελλάδα σύντομα Βασίλισσα του πετρελαίου;  Άρθρο στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας “La Tribune” αναφέρεται στις τρεις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με ξένες και ελληνικές εταιρίες την Τετάρτη που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυτικά της χώρας και για επενδύσεις ύψους €700 εκατ., που θα μπορούσαν να προσφέρουν φορολογικά έσοδα έως €150 δισ. στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.Η Ελλάδα σύντομα βασίλισσα του πετρελαίου

Επενδύσεις €700 εκατομμυρίων

Προς αυτόν τον σκοπό υπογράφηκαν την Τετάρτη τρεις συμφωνίες με ελληνικές και ξένες εταιρίες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυτικά, που αφορούν στην υλοποίηση σχετικών επενδύσεων ύψους €700 εκατ.. Αυτές οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αθήνα, αφορούν στην εκχώρηση της γης για την εξερεύνηση στο Ιόνιο Πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη περίπου 300 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Η πρώτη συμφωνία ήταν μεταξύ της ελληνικής Energean Oil & Gas και της καναδικής Petra Petroleum που θα διερευνήσουν περιοχή στην Ήπειρο, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει την παραγωγή περίπου 100 εκατ. βαρελιών.

Μια δεύτερη συμφωνία, ήταν αυτή μεταξύ της ελληνικής Energean Oil και της βρετανικής Trajan Oil, που αφορά στην περιοχή του Κατακόλου στην Πελοπόννησο, με εκτίμηση παραγωγής περί των 5 εκατ. βαρελιών.

Στο πεδίο της θαλάσσιας έρευνας, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικά Πετρέλαια, της ιταλικής Edison και της ιρλανδικής Petroceltic, που αφορά στον Πατραϊκό Κόλπο και που θα μπορούμε να αποδώσει μια παραγωγή περί των 200 εκατ. βαρελιών.

Φορολογικά έσοδα €18 δισ. εντός 15 ετών

Το υπουργείο εκτιμά ότι τα επόμενα 15 χρόνια, τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να ανέλθουν σε περίπου €18 δισ. και σε βάθος τριακοντετίας, μπορούν να ανέλθουν σε €150 δισ..

Σημειώνουμε ότι τα μεγέθη των εκτιμήσεων έχουν δοθεί από τις ελληνικές αρχές βάσει των έως σήμερα ενδείξεων. Εάν δεν είναι υπερβολικές (λόγω και της χρονικής συγκυρίας εν όψει εκλογών), τότε σε επίπεδο 30ετίας, μιλάμε για φορολογικά έσοδα που σε μέσο όρο θα διαμορφωθούν σε €5 δισ. κατ’ἐτος – καθόλου άσχημα…

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης του Χρέους, το 2010, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να διερευνά τις πιθανότητες και δυνατότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Την άνοιξη του 2013, η νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services, δήλωσε ότι είχε επιτευχθεί “πολύ καλό” αποτέλεσμα στην προκαταρκτική τετράμηνη διερεύνηση που διεξήγαγε, στα δυτικά της χώρας μας.

Προκαταρκτικές έρευνες έχουν βοηθήσει στον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Επανομή της Καβάλας (δηλαδή στα βορειοανατολικά της χώρας μας), καθώς επίσης και το Κατάκολο στο Ιόνιο Πέλαγος, όπως και σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το πετρελαϊκό πεδίο κοντά στην Καβάλα, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών της Ελλάδα στο πετρέλαιο, για περίοδο 80 ετών.

Related posts