21 Αυγούστου 2024

Twitter και ελληνική κρίση

Twitter και ελληνική κρίση

Πώς η ελληνική κρίση χρέους επιδεινώθηκε εξαιτίας του twitter ελληνική κρίση

Λάδι στη φωτιά της ελληνικής κρίσης έριξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα αυτή να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, είναι το συμπέρασμα πανεπιστημιακής μελέτης, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μπορεί τα social media όταν πρόκειται για ευτυχή γεγονότα και ειδήσεις να παίζουν θετικό ρόλο, στην περίπτωση όμως μιας χώρας με οικονομικό πρόβλημα, όπως είναι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η συμβολή τους είναι κάθε άλλο παρά θετική.

Οι τρεις οικονομολόγοι Θεολόγος Δεργιάδης, Κώστας Μήλας και Θεόδωρος Παναγιωτίδης από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Λίβερπουλ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας εξέτασαν το κατά πόσο τα tweets, οι αναρτήσεις στο Facebook, τα blogs και οι αναζητήσεις στο Google επηρέασαν τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι οι πληροφορίες που μετέφεραν τα tweets, οι αναρτήσεις και οι αναζητήσεις στο ίντερνετ ώθησαν υψηλότερα το κόστος δανεισμού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που βρέθηκαν σε κρίση.

«Δείχνουμε ότι η συζήτηση στα social media και οι αναζητήσεις στο Google για την ελληνική κρίση παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που να εξηγούν το spread ανάμεσα στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και εκείνα της Γερμανίας, πέραν των πληροφοριών που δίνουν άλλες χρηματοοικονομικές μεταβλητές», αναφέρουν οι συντάκτες.

Οι οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο ήταν εντονότερο στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με το Twitter να είναι το βασικό μέσο που επηρέαζε τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η μελέτη επισημαίνει το παλιό γνώριμο δίλημμα των ασκούντων πολιτική: προκειμένου να ανακόψουν μια κρίση είναι καλύτερα να μιλήσουν ή να αποφύγουν να πουν οτιδήποτε γι’ αυτήν στον σύγχρονο διασυνδεδεμένο κόσμο;

Η μελέτη πάντως είναι κατηγορηματική: όσο περισσότερο οι χαράσσοντες την πολιτική μιλούσαν για την ελληνική κρίση, τόσο αυξάνονταν οι αναφορές στα social media και μαζί τους, τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

πηγή ethnos.gr – Ε.Σ. (Πηγή: Wall Street Journal)

 

>>>>***<<<<

Τα συν και πλην για την Ελλάδα κατά την ΕΚΤ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €1,06 δισ. ανακοίνωσε η ΤτΕ για το πεντάμηνο

Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για βελτίωση της οικονομίας και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Related posts