11 Μαΐου 2024

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC, μετά και τη συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ και τη ρήξη που φάνηκε να υπάρχει. O Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της χώρας, αλλά να μην συνεχίσει την εφαρμογή ενός αποτυχημένου οικονομικού προγράμματος.Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC

Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι ποτέ δεν είπε πως δεν θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας, λέγοντας ότι είπε το αντίθετο: θέλουμε να έχουμε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία δικαιωματικά ανήκουμε. Αυτό που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να παρατείνουμε ένα λάθος πρόγραμμα.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου πώς θα συνεχίσει η διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι ο ίδιος χαρακτήρισε ‘σαθρό’ τον θεσμό της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως ιδιαίτερα αποδοτική, προσθέτοντας όμως, ότι ίσως έπρεπε να είχε μιλήσει στα αγγλικά, για να μην χαθεί το νόημα στη μετάφραση. Αυτό που είπε στην συνέντευξη τύπου, ήταν ότι είμαστε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός είπε ότι η Τρόικα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία είναι η Τρόικα των θεσμών, με τους οποίους φυσικά και θα συζητήσουν, από την άλλη όμως είναι και η Τρόικα των εκπροσώπων των θεσμών σε ένα χαμηλότερο κλιμάκιο, που έρχονται για να επιβάλλουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή ενός αποτυχημένου προγράμματος.

Σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου, για την πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι όχι μόνο δεν θέλει να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντίθετα να τις εμβαθύνει.
Είπε ο υπουργός ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις αλλά αυτές που γίνονταν τα μνημονιακά χρόνια, ήταν αποδομήσεις (δίδοντάς τους τους, ουσιαστικά, αρνητική έννοια).
Ειδικότερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι για το λιμάνι του Πειραιά (COSCO) συμφωνεί αλλά γενικότερα, όταν η χώρα έχει κάποια σημαντικά assets, δεν θεωρείται ορθό να τα πουλήσουν αυτά σε αποπληθωριστικές τιμές, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο λόγω των οικονομικών συνθηκών που δημιούργησαν τα μνημόνια και τα χρήματα να πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους.

Σε άλλη ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν εμπιστεύεται τη Γερμανία και θέλει να συνεργαστεί μαζί της, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως, ναι την εμπιστεύεται και αν δεν τον διέκοπτε συνέχεια (η δημοσιογράφος που όντως το έκανε), θα της είχε πει ότι θεωρεί σημαντικό τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Γερμανία, ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάφερε ότι δεν υπάρχει θέμα τελεσιγράφων, δεν τίθεται θέμα για το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση, τονίζοντας ότι οι μόνοι που ωφελούνται από την κρίση στην Ευρωζώνη, είναι οι αντι-ευρωπαϊστές.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό και να έχουν μία λογική συζήτηση με τους εταίρους μας. Προτείνουν κάτι πολύ απλό στους εταίρους: Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ζητάει από τους εταίρους, να δοθεί το περιθώριο λίγων εβδομάδων ώστε να παρουσιάσουν ορισμένες πολύ λογικές προτάσεις που στοχεύουν να μειώσουν το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και τον  μέσο ευρωπαίο πολίτη, τον μέσο ευρωπαίο φορολογούμενο.

Όταν η δημοσιογράφος του BBC έθεσε το θέμα της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και της πτώσης στις τιμές των μετοχών των τραπεζών στο χρηματιστήριο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά αυτά τα δύο θέματα είναι τα συμπτώματα μιας ‘ασθένειας’ που συνεχίζεται εδώ και 5 χρόνια και είναι σοβαρό και επώδυνο αλλά δεν παύει να είναι το σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα, ενώ με τη στάση που τηρεί η νέα κυβέρνηση στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος, άρα και των συμπτωμάτων.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC, στο παρακάτω βίντεο:

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Krugman: Τερματισμός του Εφιάλτη της Ελλάδος!
✎ Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς»
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts