5 Μαΐου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 13-14/05/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 13-14/05/17

Τα σημαντικά νέα του Σαββατοκύριακου 13-14 Μαΐου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

Ε λ λ ά δ α

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου, στο πλαίσιο ερευνών για τις υποθέσεις παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο της θητείας του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατατέθηκε στη Βουλή όλο το σχέδιο νόμου με μέτρα και αντίμετρα.

Τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Θεσσαλονίκη (Άδενδρο), με τρεις νεκρούς, τρεις τραυματίες, από τους οποίους οι δυο είναι σοβαρά. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει τα αίτια. Σημειώνεται ότι το 2005 είχε συμβεί ξανά εκτροχιασμός τραίνου στο ίδιο σημείο. Τότε είχαν υπάρξει μόνο 13 τραυματίες. Μετά την έρευνα (το 2005), τα αιτία του ατυχήματος αποδόθηκαν στην υπερβολική ταχύτητα με την οποία το τραίνο είχε εισέλθει σε παρακαμπτήριο γραμμή.

Άναψε ξανά μετά από 20 χρόνια και μετά από επισκευή, το παλαιό σήμα – φωτεινή επιγραφή της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στην περιοχή του Ελληνικού, στην συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με τη Μαρίνου Γερουλάνου (δείτε εικόνα κάτω).

Ευεπιχειρείν: αεί βέλτιστον

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό

ΗΠΑ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο, δείχνοντας μια δυνατή καταναλωτική δαπάνη που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης.

 Άνευ προηγουμένου, μαζική και συντονισμένη κυβερνοεπίθεση σε 150 περίπου χώρες, με το ίδιο ransomware. Μεταξύ άλλων χτυπήθηκαν η Telefonica (ισπανικός ΟΤΕ) και το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, η Nissan Motor Co., η Renault, η FedEx Corp., ο μεγαλύτερος οργανισμός σιδηροδρόμων της Γερμανίας, ρωσικές και κινέζικες τράπεζες (φωτό κάτω), σταθμοί καυσίμων και πανεπιστήμια στην Κίνα. Τα μηνύματα των χάκερς απαιτούσαν χονδρικά $600 για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα. Δείτε ΕΔΩ για να προστατευτείτε. Η Europol ανέφερε ότι νέα κυβερνοεπίθεση θα λάβει χώρα την Δευτέρα.

Γερμανίδα δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής, κρατείται στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου. Οι γερμανικές αρχές παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν μαζί της.

Ο Πούτιν προτίθεται να μεσολαβήσει για την επίλυση της κορεατικής κρίσης.

Οι νοτιοκορεάτες εντόπισαν δοκιμή μάλλον βαλλιστικού πυραύλου, από την Βόρειο Κορέα. Ο πύραυλος πέταξε περίπου 30 λεπτά καλύπτοντας απόσταση 700 χλμ. πριν πέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι νοτιοκορεάτες προσπαθούν τώρα να αξιολογήσουν τι είδους πύραυλος ήταν και εάν η δοκιμή από πλευράς Βορείων, ήταν επιτυχής. Το καθεστώς πάντως της Βορείου Κορέας φέρεται να αποδέχεται πρόταση αποδοχής αμερικάνικης αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις.

Συρία: Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε αεροπορική βάση, ανατολικά του Χαλεπίου.

Στην Κίνα γίνεται το Σαββατοκύριακο η συνάντηση κορυφής για την δημιουργία του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Συμμετέχουν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά 110 χώρες έχουν στείλει εκπροσώπους. Η Κίνα με αυτό το μεγάλο και μακρόπνοο σχέδιο, θέλει να φτιάξει έναν σύγχρονο δίκτυο με τραίνα υψηλών ταχυτήτων, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ενέργειας, που βέβαια θα ενισχύσουν το εμπόριο και οικονομική δραστηριότητα, με την ίδια και όσες άλλες χώρες εμπλακούν, να έχουν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα.

Έτοιμος να λειτουργήσει ο νέος γραμμικός επιταχυντής του CERN.

Η παλαί ποτέ κραταιά Nokia, θα επιχειρήσει να κάνει come back στην κινητή τηλεφωνία, με λανσάρισμα smartphones, όπου σχεδιαστικά έχουν δόση νοσταλγίας θυμίζοντας τις παλαιές συσκευές της Εταιρίας.

Related posts