Πολύς είναι ο κόσμος, ο οποίος αναρωτάται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ριχθεί στον πόλεμο κατά της COVID-19 διεθνώς.
Έως τις 12 Ιουλίου, παγκοσμίως, είχε εμβολιαστεί πλήρως (δηλαδή είχε λάβει ως προς τα εμβόλια 2 δόσεων, και τις δυο δόσεις) το 12,3% του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη. Στις 10 Ιουνίου, είχαν προστεθεί τα στοιχεία και από την Κίνα. Πλήρως λοιπόν εμβολιασμένο το 12,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν το λες και υψηλό, λίγο είναι. Βεβαίως, το ποσοστό των πλήρων εμβολιασμένων, όπως είναι αναμενόμενο, βαίνει αυξανόμενο σιγά – σιγά, καθώς στα τέλη του Δεκεμβρίου 2020, ήταν σχεδόν μηδέν.
Για να δούμε εάν τα εμβόλια αποδίδουν, θα συγκρίνουμε τα στοιχεία των ημερησίων περιστατικών COVID-19 σε μέσο όρο όμως 7 ημερών, για να είναι ρεαλιστικότερο το κάθε δεδομένο, καθώς ανά μεμονωμένη ημέρα μπορεί να υπάρχει κάποια ακραία μεταβολή (αύξηση ή μείωση) και θα συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα σε περιοδικές ημερομηνίες, από τα τέλη του 2020 (όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν παντελώς ανεμβολίαστος), με τους αντίστοιχους θανάτους παγκοσμίως από COVID-19 σε ημερήσια βάση, και στις ίδιες πάντα ημερομηνίες.
Εάν τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα, θα πρέπει το ποσοστό θανάτων σε σχέση με τα περιστατικά COVID-19 να έχουν πτωτική τάση. Για να δούμε λοιπόν:
• Στις 30 Δεκεμβρίου 2020, τα ημερήσια cases COVID-19 και παγκοσμίως ήταν 577.147 και στην αυτή ημερομηνία, οι θάνατοι από COVID-19 και παγκοσμίως, ήταν 15.459. Με άλλα λόγια ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 2,68%.
• Παρομοίως, στην 1η Φεβρουαρίου 2021, τα cases ήταν 520.383 και οι θάνατοι, 10.413, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 2,00%.
• Στην 1η Μαρτίου, τα cases ήταν 388.793 και οι θάνατοι, 7.302, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 1,88%.
Σ• την 1η Απριλίου, τα cases ήταν 584.664 και οι θάνατοι, 11.827, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 2,02%.
• Στην 1η Μαΐου, τα cases ήταν 820.928 και οι θάνατοι, 13.871, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 1,69%.
• Στην 1η Ιουνίου, τα cases ήταν 477.724 και οι θάνατοι, 11.077, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 2,32%.
• Στις 12 Ιουλίου, τα cases ήταν 444.612 και οι θάνατοι, 6.443, ήτοι ο λόγος θανάτων προς cases, ήταν 1,45%.
Το ποσοστό λοιπόν, των θανάτων ημερησίως σε σχέση με τα cases, παγκοσμίως, όπως διαπιστώνετε, βαίνει μειούμενο μετά διακυμάνσεων. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά είναι, διότι:
Έως και τον Απρίλιο του 2021, οι περισσότερες χώρες εφάρμοζαν περιορισμούς και lockdowns, οπότε στην ουσία, τα ποσοστά έως και τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να ήταν υψηλότερα εάν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί. Από τον Μάιο και εντεύθεν, σχεδόν όλες οι χώρες ήραν τους περιορισμούς και λίγο – πολύ, οι κοινωνίες και οι οικονομίες άνοιξαν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, παρόλο που άνοιξαν οι κοινωνίες και μετακινήσεις, άρα και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, το ποσοστό δείχνει μετά διακυμάνσεων, να μειώνεται, και ας εμφανίστηκε από τον Απρίλιο και έως σήμερα, η εντονότερα μεταδοτική παραλλαγή δέλτα.
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε με τα δεδομένα όλου του πλανήτη μας. Τηρουμένων λοιπόν των συνθηκών και καταστάσεων και εξελίξεων, που οι οικονομίες και κοινωνίες άνοιξαν, και οι άνθρωποι είναι ευκολότερο να συνευρίσκονται, και παρόλο που εμφανίστηκε μια παραλλαγή εντονότερα μεταδοτική, δηλαδή οι συνθήκες και το περιβάλλον είναι μάλλον αρνητικά, κάτι που θεωρητικά θα σήμαινε ότι ο λόγος θανάτων προς cases, θα έπρεπε να μένει ουσιαστικά σταθερός, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι μειώνεται, έστω με διακυμάνσεις.
Αυτό μπορεί να οφείλεται μονάχα στον εξελισσόμενο εμβολιασμό. Και μάλιστα, καθώς τα δεδομένα είπαμε ότι είναι παγκόσμια, εξάγουμε και το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός που ακόμα είναι μικρός, ωστόσο από μηδέν που ήταν στα τέλη του 2020 έχει φτάσει σταδιακά, στο 12,3%, καλύπτει και την παραλλαγή δέλτα.
Βεβαίως, λάβετε υπόψη ότι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο μεσοκαλόκαιρο. Μπορεί οι καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του θέρους, να συμβάλλουν στην μείωση της θνητότητας της COVID-19 διότι ως cases, βλέπουμε ότι στον τελευταίο καιρό, έχουν τραβήξει την ανιούσα, άρα οι καιρικές συνθήκες δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού σε μεγάλο βαθμό (άλλωστε η μετάδοση, στο βόρειο ημισφαίριο που έχουμε καλοκαίρι, γίνεται ως επί το πλείστον, σε κλειστούς χώρους, με κλιμαατισμό κλπ).
Ωστόσο, εάν ο εμβολιασμός συνεχιστεί με καλούς ρυθμούς, οπότε όταν έρθει στο βόρειο ημισφαίριο το προχωρημένο φθινόπωρο και χειμώνας, δηλαδή κατά τους ερχόμενους Οκτώβριο, Νοέμβριο έως και Απρίλιο του 2022, εάν λοιπόν σε όλη αυτή την περίοδο συνεχιστεί παγκοσμίως ο εμβολιασμός απρόσκοπτα, τότε θεωρούμε εφικτό, ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2022, θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε και επειδή, αυτό θα γίνεται σταδιακά, στο μεσοδιάστημα και σταδιακά, θα μειώνεται ο λόγος θανάτων προς cases.
Θεωρούμε ότι υπό τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε, ο λόγος θανάτων προς cases, θα πέσει κάτω από 0,5% και άρα πλέον, η πανδημία θα έχει ελεγχθεί, περίπου στον χειμώνα του 2021. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ότι ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί σε υψηλό ποσοστό.
Η διαπίστωση είναι ότι εάν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, πρέπει να συμμετάσχουμε στον εμβολιασμό. Τα μηνύματα, ας παραμένει ακόμα χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων (παγκοσμίως), είδαμε ότι είναι θετικά. Τονίζουμε ότι μιλάμε για παγκοσμίως, άρα τα δεδομένα είναι υπέρ-αρκετά, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Να σημειώσουμε ότι δεν συνεπάγεται ότι με τον (πλήρη) εμβολιασμό δεν θα νοσήσεις. Μπορεί να μην νοσήσεις αλλά μπορεί και να νοσήσεις. Αν νοσήσεις όμως, θα το περάσεις ήπια, και το σημαντικό, δεν θα επέλθει θάνατος (παρά ελαχίστων περιπτώσεων, οπως έχει διαπιστωθεί π.χ. στο ΗΒ). Παραλλήλως, οι εμβολιασμένοι νοσούντες, είναι λιγότερο μεταδοτικοί από τους μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, οι μη εμβολιασμένοι, αφενός διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν έντονα και να χρειαστούν νοσηλεία, αφετέρου και να πεθάνουν. Μάλιστα, από αυτούς που θα νοσήσουν και δεν θα έχουν εμβολιαστεί, ας μην πάθουν κάτι σοβαρό, είναι πιθανότερο σε αυτούς να υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη του ιού, που να μην την αντιμετωπίζουν τα εμβόλια. Άρα λοιπόν, ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για τον ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό.
Τέλος σημειώνουμε ότι και οι εμβολιασμένοι, είναι καλό μετά τον εμβολιασμό τους, να τηρούν τα εύκολα μέτρα προφύλαξης, ήτοι να φοράνε μάσκες, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό όταν πιάνουν οτιδήποτε που μπορεί να έχει ιικό φορτίο, να αποφεύγουν τους συνωστισμούς.
Ας είμαστε όλοι ασφαλείς! Ας επιστρέψουμε το δυνατόν ταχύτερα στην κανονικότητα!
***