5 Μαΐου 2024

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει; Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου εξακολουθούν να υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες, οι αποδοχές παραμένουν υψηλότερες στους διάσπαρτους φορείς του Δημοσίου, υφίστανται διαφορές στους μισθούς όχι μόνο μεταξύ υπουργείων αλλά και μέσα στα ίδια υπουργεία, όταν υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες και γραμματείες.Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινή της Κυριακής, οι ανισότητες είναι τρανταχτές μεταξύ των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο μεταξύ υπαλλήλων διαφορετικών υπουργείων με τα ίδια προσόντα και αρμοδιότητες, αλλά και εντός των ιδίων των υπουργείων.

Οι μισθολογικές ανισότητες, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο μισθολόγιο επέφερε σε αρκετές περιπτώσεις μειώσεις αποδοχών και άνω του 30%.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Απόφοιτος Δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει μισθό €1.848, αρκετά υψηλότερο από υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών και λαμβάνει €1.611.
  • Σε εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης οργανισμό, οι μεικτές αποδοχές στελεχών σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα €3.300 μηνιαίως. Για παράδειγμα, στον Οργανισμό Βιομηχανική Ιδιοκτησίας, οι υπάλληλοι ΠΕ έχουν μέσο μεικτό μισθό €3.381.
  • Στο υπουργείο Περιβάλλοντος για υπάλληλο ΠΕ, ο μέσος μισθός είναι €2.033, ενώ στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο μέσος μισθός για υπάλληλο με τα ίδια τυπικά προσόντα είναι €2.540. 
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο μέσος μεικτός μισθός της κατηγορίας ΠΕ είναι €2.672. Στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος μισθός της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας είναι €3.326.
  • Ο μέσος μισθός υπαλλήλου στο Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου κατηγορίας ΔΕ, ήταν €2.002, όταν στον οργανισμό Invest in Greece (και οι δύο εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης) ο μέσος μισθός υπαλλήλου ΔΕ ήταν στα €1.496.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τρόικα ζητάει επισταμένως από την ελληνική κυβέρνηση την επανεξέταση του, ώστε να το καταστήσει δικαιότερο, χωρίς όμως να επέλθει κάποιο δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα εμείς έχουμε να σημειώσουμε, ότι τα παραδείγματα των αμοιβών δείχνουν και την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπέρ του πρώτου, όταν θα έπρεπε στον δημόσιο τομέα που σαφώς είναι ασφαλέστερος του ιδιωτικού και για ίδιες εργασίες, να αμείβονται λιγότερο.

Related posts