28 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΕΝΦΙΑ: σε 6 δόσεις και υπό συζήτηση παροχή έκπτωσης σε κενά – ημιτελή κτίσματα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: σε 6 δόσεις και υπό συζήτηση παροχή έκπτωσης σε κενά – ημιτελή κτίσματα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε συνέχεια της έγκρισης της ΕΛΣΤΑΤ (για υπολογισμό εσόδων ΕΝΦΙΑ στο προϋπολογισμό του 2014, έστω και αν οι δόσεις από τους φορολογούμενους καταβληθούν το 2015), η κυβέρνηση δείχνει να οδεύει (εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τελευταίας στιγμής) σε έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, με πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 και τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου 2015, ενώ παραμένει στον «αέρα» η δυνατότητα για 7 δόσεις (με τελευταία δόση στο τέλος Μαρτίου 2015).

ΕΝΦΙΑ

Σε αναμονή και οι διορθώσεις για 4.000 οικισμούς, εκτός προσδιορισμένου συστήματος αντικειμενικού σχεδιασμού, στις περιοχές δηλαδή όπου παρατηρήθηκε η υπερβολική φορολόγηση λόγω πλασματική αντικειμενικής αξίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διορθώσεις αυτές προβλέπεται να μειώσουν κατά 167 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Και παραμένει, επίσης, υπό εξέταση και διαπραγμάτευση μεταξύ  κυβέρνησης και τρόικας το ενδεχόμενο παροχής παροχής έκπτωσης για όσους αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, ενώ δρομολογούνται απλοποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης έκπτωσης ή και απαλλαγής από το φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανόν με την κατάργηση υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας.

Υπό συζήτηση και η παροχή έκπτωσης 25-30% στα κενά και ημιτελή κτίσματα ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ κόστος).

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και εκπροσώπων του τέθηκε υπό συζήτηση το φλέγον θέμα του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τους 4.000 οικισμούς.

Πιθανολογείται ότι η επανεκκαθάριση ανά περιοχή, θα γίνει με υπολογισμό φόρου είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, με σκοπό να πληρωθεί το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένω υπολογισμών.

Βέβαια αυτό δε θα αλλάξει τους προβλεπόμενους στόχους του υπουργείου, περί τα 3,2 δισεκ. ευρώ, για βεβαίωση εσόδων από ΕΝΦΙΑ και τα προβλεπόμενα ποσά από περί τα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε συνέχεια των τελικών αποφάσεων, θα εκδοθούν οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για τη συμπλήρωση του Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι με ημιτελή κτίσματα να επωφεληθούν της αντίστοιχης έκπτωσης, συμπληρώνοντας και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή λοιπά απαιτούμενα πεδία.

Ας ελπίσουμε ότι οι οριστικές αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικας θα ληφθούν με βάση τον ανθρώπινο παράγοντα (προς όφελος των φορολογούμενων) και όχι με βάση τους αριθμούς ….

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

Related posts