20 Απριλίου 2024

Εξετάζεται ‘πακέτο’ φοροελαφρύνσεων

Εξετάζεται ‘πακέτο’ φοροελαφρύνσεων

Εξετάζεται ‘πακέτο’ φοροελαφρύνσεων: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ‘πακέτο’ προτάσεων για τη σταδιακή φοροελάφρυνση σύμφωνα με δημοσιεύματα, που σκοπεύει στην έναρξη υλοποίησής του, εντός του 2014.Εξετάζεται 'πακέτο' φοροελαφρύνσεων

Αναλυτικότερα, οι κινήσεις που εξετάζονται είναι οι ακόλουθες:

Σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών

Για τα φυσικά πρόσωπα, ο στόχος είναι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην ξεπερνάει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα.

Επιπλέον, εξετάζεται η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Ο βασικός συντελεστής 26%-33% που επιβάλλεται στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% με απώτερο στόχο την μείωσή του στο 15% για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Tο όριο για Δήλωση ΦΠΑ

Δρομολογείται η απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ. Αναμένεται η καθιέρωση ενός ορίου ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης.

Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό κύκλο εργασιών, καθώς και εργαζόμενους με “μπλοκάκια”.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζεται, είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα €25.000, οπότε εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δύο επιτηδευματίες, θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί.

Ο στόχος για μείωση του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 12%. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω του 15% έως το τέλος του 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει προσεχώς, να διατηρήσει τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Προς μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων

Άλλος ένας στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση η μείωση των τεκμηρίων και αργότερα, η κατάργησή τους. Εξετάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, το οποίο θα παρέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.

Σκέψεις για την εισφορά αλληλεγγύης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιθυμεί να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εάν η Τρόικα φέρει αντιρρήσεις, η ελληνική πλευρά θα αντιτείνει την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των €12.000 μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά ή η μείωση των συντελεστών της εισφοράς (15 έως 4%) είτε συνδυασμός και των δύο επιλογών.

Ελαφρύνσεις προς κατόχους ΙΧ

Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα ΙΧ αυτοκίνητα που θα προβλέπουν:

• Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια ΙΧ αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των €20.000 και στα μεταχειρισμένα ΙΧ με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των €16.000.

• Τη μείωση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ.ε. από το 2015 και την πλήρη κατάργηση των φόρων αυτών από το 2016.

Μη δίωξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις στους οφειλέτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξετάζονται ορισμένες παράμετροι όπως αν μεταφέρθησαν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού, αν μεταβιβάστηκαν περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα ή αν απεκρύφθησαν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιριών.

Related posts