29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Επίδομα Ενοικίου: Τι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος

Επίδομα Ενοικίου: Τι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος

Σχεδόν 260.000 νοικοκυριά αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό €300 εκατ.. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου, θα λάβουν σε μηνιαία βάση από €70 έως και €210, η δε επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού και βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους. Πηγές δε, του υπουργείου Εργασίας, αναφέρουν ότι η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου, θα ανοίξει σε λίγες ημέρες.

Τα ποσά του επιδόματος ενοικίου, είναι τα ακόλουθα σύμφωνα με το πλήθος των ατόμων που αποτελούν τα νοικοκυριά:

• €70 για νοικοκυριό αποτελούμενο από ένα μονάχα μέλος

• €105 για διμελές νοικοκυριό

• €140 για τριμελές νοικοκυριό

• €175 για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη

• €210 για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και άνω

Και ακολουθούν αναλυτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως και τα ποσά:

• Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €7.000, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των €120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα δικαιούται ποσό €70 μηνιαίως.

• Ένα διμελές νοικοκυριό, με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι €10.500 και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις €135.000, θα λαμβάνει €105 μηνιαίως.

• Ένα τριμελές νοικοκυριό θα λαμβάνει €140 μηνιαίως υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις €14.000, και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του, δεν υπερβαίνει τις €150.000.

• Ένα τετραμελές νοικοκυριό, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις €17.500 και ακίνητη περιουσία έως τις €165.000, θα δικαιούται επιδότηση €175 μηνιαίως.

• Τέλος, νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε ή περισσότερα μέλη, θα λαμβάνει €210 μηνιαίως, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται έως €21.000 και ακίνητη περιουσία του έως τις €180.000.

• Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο, στο ποσό των €21.000.

Παράλληλα, δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας, είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό €200 εκατ. και αφορά περίπου σε 180.000 νοικοκυριά, που μεταφράζεται περίπου σε 460.000 άτομα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, ανέφερε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει πως έχει ένα συνολικό σχέδιο-ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα “κόκκινα” δάνεια, που δημιούργησε η κρίση.

«Για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε τόσο ευρεία κλίμακα πολιτικές, οι οποίες αφορούν συνολικά τόσο στην επιδότηση ενοικίου, όσο και στην επιδότηση δανείου. Έχει ενδιαφέρον ότι, με την επιδότηση δανείου, καλύπτουμε πάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά “κόκκινα” δάνεια. Με αυτά τα δύο προγράμματα με προϋπολογισμό €500 εκατ. ετησίως, θα ωφεληθούν άνω του ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας. Εργαζόμαστε συνολικά για το δικαίωμα στην κατοικία και οι λύσεις που παρουσιάζουμε τώρα είναι οριζόντιες, είναι δηλαδή λύσεις που δεν αφορούν μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και στα μεσαία στρώματα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή έχουν δάνειο γι’αυτή. Τις επόμενες ημέρες, οι ρυθμίσεις αυτές θα ψηφιστούν από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν με τις διαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες που γνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημείωσε η κα Φωτίου.

—«•»>—◘^—◘—^◘—<«•»—

Θέλω να χτίσω ένα σπιτάκι
στη μοναξιά και στη σιωπή.
Ξέρω μια πράσινη ραχούλα…
Δε θα το χτίσω εκεί.
Ξέρω στη χώρα τη μεγάλη
τον πλούσιο δρόμο τον πλατύ,
με τα παλάτια και τους κήπους…
Δε θα το χτίσω εκεί.
Ξέρω το πρόσχαρο ακρογιάλι,
όλο το κύμα το φιλεί,
κρινόσπαρτη είναι η αμμουδιά του…
Δε θα το χτίσω εκεί.
Ατέλειωτη τραβάει μια στράτα,
σκίζει μια χέρσα απλοχωριά,
σκληρά τη δέρνει το αγριοκαίρι
κι ο λίβας τη χτυπά.
Μια στράτα χιλιοπατημένη,
τον καβαλλάρη νηστικό,
τον πεζοδρόμο διψασμένο
θάφτει στον κουρνιαχτό.
Εκεί το σπίτι μου θα χτίσω
με μια βρυσούλα στην αυλή,
πάντα η γωνιά του θα καπνίζει
κι η θύρα του θα’ ναι ανοιχτή.
[Κωστής Παλαμάς]
#PoetryIsNotDead

Related posts