29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Επίδομα Κοινωνικού Μερίσματος

Επίδομα Κοινωνικού Μερίσματος

Επίδομα Κοινωνικού  Μερίσματος: Αποφασίστηκε η καταβολή εφάπαξ εντός του Μαΐου, επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, στο ποσό των €500 ανά άτομο, το οποίο αυξάνεται σε €833 στις περιπτώσεις οικογένειας με δύο τέκνα.Επίδομα Κοινωνικού  Μερίσματος

Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη των σχετικών κυβερνητικών κλιμακίων. Το επίδομα αφορά κυρίως σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ..

Δικαιούχοι

Το βοήθημα θα μπορούν να λάβουν όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (κατά τη φορολογική δήλωση 2013) έως €6.000 και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως €125.000 για τον άγαμο ή €250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Δηλαδή, για μία οικογένεια τεσσάρων μελών, το όριο ανέρχεται στις €10.000.
Το εισόδημα αναφοράς ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού, τα πραγματικά και τα τεκμαρτά.

Για τον υπολογισμό του ποσού του βοηθήματος, που ορίζεται στα €500 όπως είπαμε, υπάρχει οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, που κλιμακώνεται από 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλον ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ηλικίας έως 24 ετών. Δηλαδή, το ποσό των €500 για τον άγαμο προσαυξάνεται κατά €166,7 για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά €83,3 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, ώστε να ανέρχεται τελικά σε €833 για οικογένεια με δύο τέκνα.

Το βοήθημα θα παρέχεται, μετά από ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Related posts