Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών υποδέχθηκε θερμά στα γραφεία της στον Πειραιά την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κα. Violeta Bulc. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων 2018 και δεδομένου ότι η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής χωρητικότητας του στόλου της ΕΕ.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να καλωσορίσει την Επίτροπο Bulc στο σπίτι της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η Επίτροπος Bulc με την ενεργό δράση της επιτελεί αποτελεσματικό έργο στον τομέα των Μεταφορών και είμαστε ευγνώμονες για το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την ευρωπαϊκή ναυτιλία κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης θητείας της», σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Θεόδωρος Βενιάμης.
Η Επίτροπος συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ όπου συζήτησαν επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, όπως η ψηφιοποίηση, οι διεθνείς εξελίξεις στο θέμα της απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και γενικότερα η παροχή αξιόπιστων, αποδοτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, βιώσιμων, καθώς και ασφαλών ναυτιλιακών υπηρεσιών για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Η Επίτροπος Bulc είχε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με νέους Έλληνες πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η Επίτροπος Bulc αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα που επετεύχθη στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ): «Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα έστειλε ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο με την υιοθέτηση από τον ΙΜΟ της αρχικής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), συμμετέχοντας έτσι στις διεθνείς προσπάθειες για κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την Συμφωνία των Παρισίων. Επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές να ηγηθούν του θέματος και να αποκομίσουν τα οφέλη του πλεονεκτήματος όσων κινούνται πρώτοι. Προς αυτόν τον σκοπό, στηρίζομαι στη διαρκή υποστήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών ώστε ο τομέας να έχει μια επιτυχή μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον και ακόμα πιο τεχνολογικά προηγμένες λειτουργίες.»
Τονίστηκε, επίσης, η ψηφιοποίηση του τομέα ως ένα βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητάς του. Η Επίτροπος Bulc αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του περιβάλλοντος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Θυρίδας, το οποίο θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό βάρος και το κόστος για τους διαχειριστές πλοίων. Η Επίτροπος Bulc κάλεσε τους νέους εφοπλιστές να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να συμμετέχουν στις προσπάθειες να γίνει η ΕΕ ηγέτιδα στην τεχνολογική καινοτομία.
«Η ελληνική ναυτιλία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε μεταφορές φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trading), όχι μόνο έχει στρατηγικό ρόλο στο εμπόριο της ΕΕ με τρίτες χώρες προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της, αλλά παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν αληθινό πρεσβευτή της εξέχουσας θέσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αναγνώριση της σημασίας του ελληνόκτητου στόλου. Καλωσορίζουμε, επίσης, τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε με την Επίτροπο Bulc κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας επί όλων των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα», δήλωσε ο κ. Βενιάμης.
Επιπλέον, προσέθεσε ότι η ελληνική ναυτιλία υποστηρίζει τις αποφάσεις και τη διαδικασία του ΙΜΟ με σκοπό την πλήρη απεξάρτηση της διεθνούς ναυτιλίας από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατόν σε αυτόν τον αιώνα. Αυτό, πάντως, δεν θα είναι εφικτό χωρίς την ανάπτυξη μηδενικής περιεκτικότητας διοξειδίου του άνθρακα καυσίμων και τεχνολογιών κατάλληλων για το διεθνή ποντοπόρο στόλο. Η ανάπτυξη αυτών των καυσίμων – τεχνολογιών απαιτεί τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.