Επαπειλούμενη και η πρόωρη συνταξιοδότηση: Η κατάσταση σε πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία είναι τραγική · λόγω της ύφεσης οι εισφορές έχουν περιοριστεί ενώ πλήθος πολιτών επιδιώκουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους σε όλα τα Ταμεία είναι αρκετά κακή και βαίνει προς περαιτέρω χειροτέρευση.
Με δεδομένο ότι και η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία είναι (και) φέτος μειωμένη στα €10,5 δισ. από €12,6 δισ. το 2013, κατανοεί κανείς ότι τίθεται μέγα θέμα για την βιωσιμότητά τους.
Η Τρόικα αντιλαμβανόμενη την κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, γι’αυτό και κάνει λόγο για να υπάρξουν μέτρα συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών και διεύρυνσης των εσόδων των Ταμείων. Σε περίπτωση που το πρόβλημα ρευστότητας των Ταμείων φανεί και υπάρχει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων, πράγμα που δείχνει βέβαιο, τότε η Τρόικα ζητάει να καταργηθούν οι «αδικαιολόγητες εξαιρέσεις», εννοώντας με αυτές τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Οδηγούμαστε λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια και σύντομα (σαφέστατα εντός του έτους) σε πιέσεις που σε κάποιο βαθμό θα επιφέρουν μείωση στις συντάξεις αλλά και που θέτουν εν κινδύνω την ύπαρξη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Σε αυτά τα πλαίσια, κίνδυνο να απολέσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση διατρέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι και αναλυτικότερα:
- Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν έως και επτά χρόνια νωρίτερα, αναλόγως της περίπτωσης.
- Οι ένστολοι που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη εφόσον είχαν τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.
- Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2012, αποχωρούν πριν από τα 60 έτη. Οι δε τρίτεκνες μητέρες, μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι και με μόλις 20 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2010.
- Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που αποχωρούν με 35ετία, χωρίς όριο ηλικίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για το ΙΚΑ ισχύει αλλά με συμπλήρωση του 58ου έτους.