20 Απριλίου 2024

Επιβολή νέων μέτρων μετά τις εκλογές και κίνδυνος χρεοκοπίας!

Επιβολή νέων μέτρων μετά τις εκλογές και κίνδυνος χρεοκοπίας!

Επιβολή νέων μέτρων μετά τις εκλογές και κίνδυνος χρεοκοπίας! Κάτι παραπάνω από βέβαιη, είναι η επιβολή νέων μέτρων προσεχώς και υπαρκτός ο κίνδυνος παύσης πληρωμών.Επιβολή νέων μέτρων μετά τις εκλογές και κίνδυνος χρεοκοπίας

Η κυβέρνηση αλλά και τα φίλα προσκείμενα κανάλια προς αυτήν, στο τελευταίο διάστημα διαφημίζει την επιτυχία της, δίδοντας έμφαση στο ότι είμαστε στα πρόθυρα της ανάκαμψης. Δηλώνουν δε τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και σταδιακά αλλά εντός του τρέχοντος έτους, θα αρχίσει να φαίνεται η βελτίωση.

Εμείς, διερωτούμαστε πως γίνεται ένα σπίτι, όταν έχει να πληρώσει 10 και τα έσοδά του είναι 5, να λέει κανείς ότι σε αυτό το νοικοκυριό, τα πράγματα βαίνουν καλώς;

Η παρακάτω εικόνα, παρουσιάζει δύο πίνακες: ο πρώτος είναι από το ΔΝΤ, που καταγράφει τις πληρωμές που έχει να κάνει η Ελλάδα εντός του 2014, τις πληρωμές που σχετίζονται με το χρέος της (Table 3.2). Ο κάτω πίνακας είναι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνει τις εκταμιεύσεις δανείων που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα στα πλαίσια της παρεχόμενης βοήθειας στο αντίστοιχο διάστημα (στο 2014), τα έσοδά μας δηλαδή για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις.

220514-2

Παρατηρούμε ότι αν αθροίσουμε τις ανά τρίμηνο πληρωμές που καλούμαστε να κάνουμε, το σύνολο βγαίνει στα €31,6 δισ. για το 2014. Αν αντιστοίχως αθροίσουμε από τον πίνακα με τις αποδοχές μας από τις εκταμιεύσεις δανείων τα ποσά, το σύνολο ισούται με €17,5 δισ..
Συνεπώς, αν από τις συνολικές υποχρεώσεις μας προς πληρωμές αφαιρέσουμε τα έσοδα που θα έχουμε από τις εκταμιεύσεις δανείων, μένει ένα κενό, ένα έλλειμμα ύψους €14,1 δισ., ποσό διόλου ευκαταφρόνητο!

Όταν έχεις ένα κενό αυτού του μεγέθους, είναι βέβαιο ότι στην προσπάθεια άμβλυνσής του, θα λάβεις νέα μέτρα ή θα εντατικοποιήσεις τα υφιστάμενα, προκειμένου να βρεις κάποια δισεκατομμύρια ευρώ και να περιορίσεις το χάσμα.

Βέβαια, τα 14 δισεκατομμύρια δεν καλύπτονται όσα νέα μέτρα και να ληφθούν. Από εκεί και ύστερα δύο τινά μπορούν να συμβούν και τρίτο δεν υπάρχει:  ή θα μας δώσουν οι πιστωτές μας εκτάκτως την επιπλέον χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για να καλυφθεί το κενό ή αναπόφευκτα, θα κάνουμε παύση πληρωμών. Προφανώς, πολύ πιθανότερη είναι η πρώτη εκδοχή.
Ωστόσο είναι εμφανές ότι η κατάσταση απέχει παρασάγγες, από την βελτιωμένη κατάσταση που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και την δημιουργία θετικού κλίματος, προφανώς λόγω των εκλογών.

Related posts