24 Απριλίου 2024

Επικρίσεις από εμπλεκόμενους για το θέμα των λαϊκών αγορών

Επικρίσεις από εμπλεκόμενους για το θέμα των λαϊκών αγορών

Επικρίσεις από εμπλεκόμενους για το θέμα των λαϊκών αγορών, για το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠ.ΑΝ.. Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, δέχτηκε μάλιστα έντονες επικρίσεις σχεδόν από το σύνολο των εμπλεκομένων, ήτοι από εκπρόσωπους των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών αγορών. Επικρίσεις από εμπλεκόμενους για το θέμα των λαϊκών αγορών

Οι επικρίσεις διατυπώθηκαν κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκαν οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Κύρια σημεία των κριτικών τους, ήταν οι διατάξεις περί κληρώσεως θέσεων για τις λαϊκές αγορές, ο χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και όχι από το ΥΠ.ΑΝ., όπως ίσχυε έως σήμερα. Επίσης απασχόλησε η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε παραβάτες με την επιβολή υψηλών προστίμων που μπορεί να φθάσουν έως €5.000, η φορολογική ενημερότητα για την αναθεώρηση της άδειας τους και η μείωση του χρόνου διάρκειας για εμποροπανήγυρη.

Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, αλλιώς περί των 50.000 οικογενειών που ζούνε από αυτό το επάγγελμα μπορεί έως και να «εξοντωθούν», στην περίπτωση δηλαδή που τα μέτρα παραμείνουν όπως έχουν σχεδιαστεί. Οι εκπρόσωποι δε των εργαζομένων στις λαϊκές, ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις από την Δευτέρα, ακριβώς επειδή πιστεύουν τα μέτρα άδικα έως και εξοντωτικά.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που εξοντώνει παραγωγούς και επαγγελματίες που εργάζονται σε λαϊκές αγορές κατατέθηκε χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση και αιφνιδιαστικά. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «Θα έχουμε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, γιατί οι δήμοι θα μειώσουν τις θέσεις, ενώ με την κλήρωση κάποιοι παραγωγοί δεν θα τις πάρουν. Η κλήρωση δεν είναι άρση των αδικιών, όπως ισχυρίζεται το ΥΠ.ΑΝ., αλλά τυφλή αποπροσανατολιστική λύση που στοχεύει στη διάλυση των λαϊκών αγορών».
Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Κώστας Κακαράντζας ανέφερε ότι «Η λογική της διάταξης για την ανανέωση των αδειών εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τη διαφάνεια στις λαϊκές αγορές και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης όμως Θανάσης Σκορδάς, “άδειασε” τον κ. Μόσχο, λέγοντάς του «Σταματήστε να ψεύδεστε. Έγινε η διαβούλευση και απόδειξη είναι τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο από τα συνδικαλιστικά σωματεία. Ούτε προκύπτει από πουθενά η κατάργηση θέσεων στις λαϊκές αγορές».

Εμείς ως TaxCoach σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη κατεύθυνση του ανοίγματος της συγκεκριμένης αγοράς με ό,τι αποτελέσματα μπορεί να έχει το άνοιγμα μιας αγοράς για την κοινωνία.

Related posts