28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος: Ιούνιος 2019

Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος: Ιούνιος 2019

Αναρτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η παρούσα Επισκόπηση εστιάζεται στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που έλαβαν χώρα κατά το 2018.

Η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και των λοιπών κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναλύει τη λειτουργία των υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών (συστημάτων πληρωμών, καρτών πληρωμών, κεντρικών αποθετηρίων τίτλων και κεντρικού αντισυμβαλλόμενου).

Επιπλέον, η Επισκόπηση περιλαμβάνει και δύο Ειδικά Θέματα. Στο πρώτο παρουσιάζεται η χρηματοοικονομική τεχνολογία FinTech και ο Κόμβος Καινοτομίας FinTech της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, ενώ στο δεύτερο περιγράφεται ένα οικονομετρικό υπόδειγμα που αφορά την πρόβλεψη της πιστωτικής επέκτασης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης.

Με την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων παρέχεται ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση της μακροπροληπτικής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των συστημικών κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα πρέπει να συμπληρώνει τη μικροπροληπτική εποπτεία των τραπεζών, που επικεντρώνεται περισσότερο στην ευρωστία των μεμονωμένων ιδρυμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Ιούνιος 2019

Related posts