27 Απριλίου 2024

Επιτέλους! Νέος λογικός τρόπος διαχείρισης των του ΦΠΑ!

Επιτέλους! Νέος λογικός τρόπος διαχείρισης των του ΦΠΑ!

Επιτέλους! Νέος λογικός τρόπος διαχείρισης των του ΦΠΑ! Το υπ.οικ. κατέθεσε χθες τροπολογία στη Βουλή που αφορούσε το χειρισμό των οφειλών του ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε επιχείρηση / ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να αποδίδει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τον έχει εισπράξει από τους πελάτες.Επιτέλους! Νέος λογικός τρόπος διαχείρισης των του ΦΠΑ!

Επομένως, εάν δεν έχει εισπράξει από τους πελάτες του τον ΦΠΑ όπως αναφέρεται στα τιμολόγια, αδιάφορο εάν οι πελάτες του είναι ιδιώτες ή το Δημόσιο, δεν θα υποχρεούται στην απόδοση του (μη εισπραχθέντος) ΦΠΑ.

Ο νέος τρόπος διαχείρισης του ΦΠΑ, θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος (2015) και θα αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια καθαρά έσοδα έως €500.000, είναι όμως πιθανό όπως ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εφόσον συμφωνηθεί με την Τρόικα, να επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως €2 εκατ..

Ουσιαστικά με αυτή την ρύθμιση, γίνονται τα αυτονόητα: καταβάλλεις τον ΦΠΑ εφόσον τον έχεις λάβει και όχι προκαταβολικά και ενώ τα τιμολόγιά σου εξοφλούνται σε κάποιο βάθος χρόνου, καλούμενος να πληρώσεις πολλά χρήματα για το μέγεθος κάθε επιχείρησης στο Δημόσιο από την στιγμή της πώλησης. Αυτό, που συμβαίνει μέχρι και σήμερα, είναι εξαιρετικά αντιεπιχειρηματικό και μάλιστα σε ένα περιβάλλον τέτοιας ασφυξίας από πλευράς ρευστότητας, μπορεί να είναι εξοντωτικό για πλήθος επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Η ρύθμιση – τροποποίηση λοιπόν είναι κάτι που θα βελτιώσει σε κάποιο βαθμό την ρευστότητα των επιχειρήσεων και επιπλέον θα συμβάλλει στην εκτόνωση του φόρτου στα Δικαστήρια, που εκκρεμούν χιλιάδες σχετικές φορολογικές υποθέσεις.

Εφαρμόζεται πλέον η κοινή λογική: πληρώνεις τον ΦΠΑ όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Η φορολογική υποχρέωση επί των πωλήσεων αναβάλλεται έως ότου να συμπέσει με την πληρωμή.  Συνεπώς και το σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι δικαιούνται να εκπέσουν το ΦΠΑ επί των αγορών, αναβάλλεται επίσης μέχρι ο ΦΠΑ να έχει πράγματι καταβληθεί στον προμηθευτή.

Εμείς ως TaxCoach πραγματικά αναρωτιώμαστε αφενός γιατί άργησε τόσο πολύ να εφαρμοστεί η κοινή λογική, ιδίως όταν το υφιστάμενο στρεβλό σύστημα οδηγεί έως και σε εξόντωση τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αφετέρου γιατί να μην ισχύσει άμεσα και να πρέπει να αναμένουμε το 2015; Πραγματικά παρανοϊκό!

Related posts