3 Σεπτεμβρίου 2024

Εποτυχία της συνάντησης Κυβέρνησης και Τρόικα: Φεύγει η Τρόικα χωρίς συμφωνία

Εποτυχία της συνάντησης Κυβέρνησης και Τρόικα: Φεύγει η Τρόικα χωρίς συμφωνία

Εποτυχία της συνάντησης Κυβέρνησης και Τρόικα: Φεύγει η Τρόικα χωρίς συμφωνία, σε κανένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, δείχνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.Εποτυχία της συνάντησης Κυβέρνησης και Τρόικα: Φεύγει η Τρόικα χωρίς συμφωνία

Εποτυχία λοιπόν (μια λέξη ενδιάμεση στην επιτυχία και αποτυχία) διότι το αποτέλεσμα είχε διττή οπτική:
• για την κυβέρνηση ήταν επιτυχία, καθώς συμπληρώθηκαν βήματα προς την επίτευξη τελικών συμφωνιών με την Τρόικα, τον Νοέμβριο,
• αποτυχία όμως για πολλούς άλλους, που θα περίμεναν να καταλήξουν σε συμφωνίες σε αυτή την συνάντηση, έτσι ώστε όλα τα ‘καυτά’ θέματα, να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και νομοθετικά, προς ελάφρυνση της κοινωνίας.

Εμπλοκή υπήρξε στο θέμα των «κόκκινων δανείων» λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης μιας ενιαίας λύσης για όλες τις ρυθμίσεις (τραπεζών, εφορίας, ταμείων). Η Τρόικα επιθυμεί μια τέτοια κοινή λύση, αλλά η κυβέρνηση, θέλει να είναι περισσότερο ‘ευέλικτη’, ιδίως στο θέμα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Από πλευράς κυβέρνησης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την μη επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι μένουν ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες προκειμένου να ‘κουμπώσουν’ μαζί όλες οι ρυθμίσεις.

Τα ‘αγκάθια’

‘Αγκάθι’ υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, ότι η Τρόικα ζήτησε μάλιστα να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση , οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών. Κάτι τέτοιο, αφήνει εκτός ρύθμισης αρκετές δεκάδες εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις.
Επίσης διαφωνία φέρεται να υπήρξε ως προς τον αριθμό των δόσεων, που κατά τη Τρόικα, ναι μεν συμφωνεί στο να είναι αυξημένες αλλά δεν συναινεί στις 100 ή περισσότερες, που η κυβέρνηση ‘διαφήμιζε’  στο προηγηθέν διάστημα.

‘Αγκάθι’ είναι και η ασυμφωνία που υπάρχει στο θέμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την οποία η Τρόικα την θέλει αρκετά ανεξάρτητη σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, που όπως ξέρουμε και ως παράδειγμα, λόγω πολιτικής δυσαρέσκειας, απομακρύνθηκε – ασχέτως εάν ειπώθηκε περί παραίτησης – ο πρώην Γενικός Γραμματέας κ. Θεοχάρης.
Ο λόγος που η Τρόικα επιμένει σε αυτό το θέμα, είναι ότι μια αρκετά ανεξάρτηση ΓΓΔΕ, πιστεύετε ότι θα ήταν και αποτελεσματικότερη στην εύρεση εσόδων.

‘Αγκάθι’ και η πρόθεση της Τρόικα περί κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά, καθώς εκτιμά ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά, ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και γι’ αυτό πρέπει να εξισωθούν με αυτούς της υπόλοιπης χώρας.
Επίσης, η Τρόικα φέρεται να ζητά την ανακατάταξη των συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει.

Χαμηλότερα «βλέπει» την ανάπτυξη το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2015, «βλέπει» ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,9%.
Την πρόβλεψη αυτή φαίνεται αρχικά να υιοθέτησε το ΔΝΤ καθώς την συμπεριέλαβε ως έχει, στις εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook).
Ωστόσο , ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ρ. Γκογιάλ στην επαφή του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζήτησε με ήπιο τρόπο την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2015, στο ρεαλιστικότερο επίπεδο του 2,5%.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Κριτική Μίχαλου στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015
✎ Τι προτείνει ο Summers για τόνωση της Οικονομίας-Και έχει έναν ισχυρό ‘σύμμαχο’
✎ Julius Baer: Αύξηση του πλούτου στην Ευρώπη, σημαντική μείωση στην Ελλάδα

 

Related posts