12 Μαΐου 2024

Επόπτες για τις μεγάλες εφορίες

Επόπτες για τις μεγάλες εφορίες

Επόπτες για τις μεγάλες εφορίες, πρόκειται να τοποθετήσουν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των και της αποτελεσματικότητάς των.Επόπτες για τις μεγάλες εφορίες

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, από τον Σεπτέμβριο του 2014, θα λειτουργήσουν οι Φορολογικές Περιφέρειες Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Σκοπός τους θα είναι η ανάληψη της εποπτείας και η καθοδήγηση των εφοριών που υπάγονται στην περιοχή ευθύνης τους.

Λειτουργικός τους σκοπός, θα είναι η εποπτεία των οικείων εφοριών, η κατανομή των επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων σε αυτές, η παρακολούθηση, η καθοδήγηση και ο έλεγχος για την υλοποίησή τους, η κατανομή των στόχων, η αξιολόγηση της απόδοσης του έργου τους και η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγησή τους.

Τοιουτοτρόπως, λένε κάποιοι ότι έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών γραφείων στις εφορίες. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούν οι Γερμανοί. Είναι γνωστό καθώς έχει γραφεί, ότι από πλευράς Τρόικας, είναι επιθυμητόν και πιέζουν προς την πρόσληψη ‘κυνηγών κεφαλών’ φορολογικού περιεχομένου, οι οποίοι θα εισπράττουν τους φόρους που δεν μπορούν να συλλέξουν οι εφορίες.
Είναι επιπλέον χαρακτηριστικό ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδος, μέλος της Task Force ανάφερε «Πιάστε τη φοροδιαφυγή εάν θέλετε φοροελαφρύνσεις».

Οι εφοριακοί βέβαια όπως καταλαβαίνετε, αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, στο να έχουν πάνω από το κεφάλι τους κάποιους που να τους ελέγχουν ή / και να τους αξιολογούν.
Γι’αυτό και οι εφοριακοί ανέφεραν σχετικά ότι η επιλογή των εποπτών, γίνεται άνευ συγκεκριμένων, μετρήσιμων και διαφανών κριτηρίων. Προσθέτουν δε, ότι: δεν μπορεί αυτές οι διαδικασίες να γίνονται με διαφάνεια στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα να παραμένουν στην εποχή του Σουλτάνου που αποφασίζει και διορίζει.
Τέλος, οι εφοριακοί ‘προβλέπουν’ ότι η δημιουργία αυτών των εποπτικών οργάνων, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

✎ Η Νέα απειλή των φορολογούμενων: «καυτά» πρόστιμα σε εκπρόθεσμη πληρωμή φόρου

Related posts