23 Απριλίου 2024

ΕΣΑΜΕΑ : Ρύθμιση τελών κυκλοφορίας και ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία

ΕΣΑΜΕΑ : Ρύθμιση τελών κυκλοφορίας και ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ ζητά ρύθμιση για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη κυκλοφορίας και την απόδοση του ΕΚΑΣ σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω.αναπηρια

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, η ΕΣΑΜΕΑ, ζητά ρύθμιση για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη κυκλοφορίας. Στην επιστολή της αναφέρει πως :

‘Τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μία μεριά με τις λίστες αναμονής στα ΚΕΠΑ και τις απεργίες των γιατρών και από την άλλη, με την αρτηριοσκλήρωση που έχουν δείξει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, να αναγκάζονται να πληρώσουν.

Επιβάλλεται ισχύσει η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2011 από τον πρώην Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, εφόσον υπάρχει σε ισχύ γνωμάτευση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρχή, ή εκκρεμεί αίτηση στα ΚΕΠΑ, με βασική προϋπόθεση να δοθεί παράταση, ώστε να προλάβουν τη διαδικασία τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, όσοι πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας ως μη όφειλαν, όταν εκδοθούν τα πιστοποιητικά αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, να τους επιστραφούν τα χρήματα.

Τέλος η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει την απαράδεκτη στάση τόσο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας όσο και του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών γιατί η επικοινωνία μαζί τους στάθηκε αδύνατη, παρ’ όλες τις προσπάθειες των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος.’

Απόδοση ΕΚΑΣ στους δικαιούχους με 67% αναπηρία χωρίς όριο ηλικίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΑΜΕΑ σχετικά με το ΕΚΑΣ όπου αναφέρει :

‘Ήταν και παραμένει πάνδημο το αίτημα του αναπηρικού κινήματος, και θεωρούμε και όλης της ελληνικής κοινωνίας, να αποδοθεί το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία, ανεξαρτήτου ηλικίας, όπως ίσχυε μέχρι και τον φετινό Δεκέμβριο, οπότε και κόπηκε για τους κάτω των 65 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση ότι θα δοθεί τελικώς σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία από 80% και άνω ανεξαρτήτως ηλικίας σήμερα το μεσημέρι ικανοποιεί μερικώς το αίτημά μας, αφού αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των ΑμεΑ 67% μέχρι 80%.

Ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν όλοι οι δικαιούχοι και να αποδοθεί το ΕΚΑΣ σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους με αναπηρία.’

πηγή iatronet.gr

 

Related posts