28 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΕΣΕΕ: Οι διαπιστώσεις από τις Χειμερινές Εκπτώσεις 2019

ΕΣΕΕ: Οι διαπιστώσεις από τις Χειμερινές Εκπτώσεις 2019

H κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2019

Οι εκπτώσεις αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στο δημόσιο διάλογο για το εμπόριο, την οικονομία και την αγορά από τις αρχές τους 20ου αιώνα. Συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος αφού δημιουργούν προσδοκίες στους εμπόρους και ευκαιρίες για τους καταναλωτές. Τα ποσοστά της έκπτωσης, η διάρκειά τους και ασφαλώς τα αποτελέσματα της κάθε περιόδου απασχολούν όχι μόνο τους εμπόρους και τους καταναλωτές αλλά και πολλούς άλλους θεσμικούς φορείς. Μάλιστα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού τα αποτελέσματα των εκπτώσεων είχαν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού συχνά επιδρούσαν ευεργετικά.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε όπως κάθε φορά την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά τη γενική χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2019. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 350 επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας.

Σύνοψη αποτελεσμάτων

• Τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων 2019 δεν ήταν θετικά για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους κατέγραψαν πτώση στις πωλήσεις τους σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, για τις 7 στις 10 επιχειρήσεις οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ενώ για το 24% του συνόλου παρέμειναν σταθερές και μόνο το 8% κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα.

• Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές, 1 στις 3 επιχειρήσεις διαμόρφωσε το ποσοστό έκπτωσης μεταξύ 21% και 40%, ενώ 1 στις 4 πραγματοποίησε εκπτώσεις μικρότερης τάξης, έως και 20%.

• Το 49% των επιχειρηματιών διέκρινε το διάστημα του Ιανουαρίου ως την καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης,

• Σχετικά με τη λειτουργία του καταστήματος την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, 2 στους 3 επιχειρηματίες υποστήριξαν ότι δεν επηρέασε το τζίρο της εκπτωτικής περιόδου, ενώ 1 στους 4 επιχειρηματίες θεωρεί πως επηρέασε αρνητικά και μόλις το 6% ότι τον επηρέασε θετικά.

Τα Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για την εμπορική κίνηση της γενικής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου 2019, ΕΔΩ σε μορφή pdf.

○>>>x(Ο)(○)(Ο)x<<<○

Μου είπες πως θα ερχόσουν Δευτέρα
κι εγώ σε περίμενα. Βδομάδες τώρα.
Δευτέρες τής απατηλής υπόσχεσης.
[Μάνος Μαυρομουστακάκης]
#PoetryIsNotDead

 

 

 

 

Related posts