2 Μαΐου 2024

Ετήσια μείωση 0,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Σεπτ. 2019

Ετήσια μείωση 0,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Σεπτ. 2019

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, για τον Σεπτέμβριο 2019, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:

O Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 10,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.

O Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2019, παρουσίασε αύξηση 12,4%.

O μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2017 – Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 11,3% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Εξέλιξη Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Σεπτεμβρίου 2019

Ι. Σύγκριση Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Σεπτεμβρίου 2019, με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2018

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 0,5% τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας :
• Μείωση κατά 0,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
• Αύξηση κατά 13,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
• Μείωση κατά 1,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.
• Αύξηση κατά 1,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

ΙΙ. Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς, μηνός Σεπτεμβρίου 2019, με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2018

Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 1,7% τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
• Μείωση κατά 8,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
• Μείωση κατά 1,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

ΙΙΙ. Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, μηνός Σεπτεμβρίου 2019, με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2018

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,7% τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
• Αύξηση κατά 30,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
• Αύξηση κατά 1,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικών υλών, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: • Αύξηση κατά 5,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.
• Μείωση κατά 0,02% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.

Related posts