20 Απριλίου 2024

Ε. Μυτιληναίος: Η βελτίωση στην οικονομία θα φανεί προς τα τέλη της δεκαετίας

Ε. Μυτιληναίος: Η βελτίωση στην οικονομία θα φανεί προς τα τέλη της δεκαετίας

Ε. Μυτιληναίος: Η βελτίωση στην οικονομία θα φανεί προς τα τέλη της δεκαετίας. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι αναμφισβήτητα ένας καλός επιχειρηματίας υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις του ανθούν και βασικά είναι και πολύ έξυπνος άνθρωπος. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει από πλήθος Γενικών Συνελεύσεων που έχουμε παρακολουθήσει επί σειρά ετών και από συζητήσεις που είχαμε μαζί του.Ευ. Μυτιληναίος: Η βελτίωση στην οικονομία θα φανεί προς τα τέλη της δεκαετίας

Στην τελευταία Τακτική Γενική Συνέλευση της ΜΕΤΚΑ, δηλαδή μιας από τις βασικές εταιρίες του Ομίλου του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Τα μεταφέρουμε καθώς αποτελούν την άποψη ενός ανθρώπου οξυδερκή, έμπειρου, που γνωρίζει την οικονομία και την αγορά.

Είπε λοιπόν ο Ευ. Μυτιληναίος ότι έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, έχει θετική άποψη για την οικονομία. Όμως, η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή. Πρόσθεσε, ότι δεν βλέπει παράγοντες που θα επιτρέψουν να αλλάξει η οικονομία από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκτίμησε ότι για να φθάσει η χώρα μας περίπου στα προ κρίσεως επίπεδα, ήτοι του έτους 2008, αυτό μπορεί να γίνει προς τα τέλη της παρούσας δεκαετίας, συνεπώς έχουμε τουλάχιστον έξι έτη δύσκολα. Και τέλος, ανέφερε ότι όποιος λέει ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σύντομα, αυτός δεν λέει την αλήθεια και θέλει να χαϊδέψει αυτιά (taxcoach.gr).

Όσον αφορά στα του Ομίλου, ανάφερε ότι:

• Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μειώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των €400 εκατ..  Ο δε δείκτης Δανεισμού / EBITDA περιορίζεται στο 1,6, που δείχνει την οικονομική ευρωστία του ομίλου, καθώς ο δανεισμός του είναι χαμηλό πολλαπλάσιο των αυστηρά λειτουργικών κερδών.

• Η “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” υπέφερε τα τελευταία χρόνια από το δύσκολο διεθνές περιβάλλον και έχανε περί των 500 χιλιάδων δολαρίων ημερησίως, αλλά με τεχνικές hedging που υλοποιήθηκαν επιτυχώς, απέφεραν περί των 500 εκατ. δολαρίων και πλέον έχει μια ισχυρή χρηματοοικονομική θέση.

• Η “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” υπέφερε από υψηλά κοστολόγια και γι’αυτό επιχείρησε επιτυχώς πρόγραμμα περιορισμού του κόστους. Σε ενάμισι έτος, το κόστος μειώθηκε από 620 εκατ. δολάρια σε 470 εκατ. δολάρια.

Τέλος, ο Ευ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα κέρδη της Εταιρίας, σε μία περίοδο που οι μεταλλουργικές εταιρίες εμφανίζουν ζημιές διεθνώς. Εκτίμησε δε, ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που η Εταιρία δεν θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους.

Related posts