20 Απριλίου 2024

Εφορία: Αποσύνδεση δηλώσεων από πληρωμές

Εφορία: Αποσύνδεση δηλώσεων από πληρωμές

Στην πλήρη αποσύνδεση της υποβολής της δήλωσης από την καταβολή των φόρων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την ενεργοποίηση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών από τις αρχές του έτους.αποσύνδεση

Ο φορολογούμενος θα υποβάλλει τη δήλωσή του και θα παίρνει ταυτότητα οφειλής για να πληρώνει στην τράπεζα και στα ΕΛΤΑ, διαδικασία με την οποία καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή στα ταμεία των Δ.Ο.Υ.

Με τον τρόπο αυτό, και σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό παράβολο, όπως έχει γράψει το Euro2day, κατεβάζουν ρολά τα ταμεία της εφορίας και όλες οι πληρωμές φόρων, τελών, παραβόλων και χαρτοσήμων θα γίνονται πλέον αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ.

Στην ενημερωτική ημερίδα προς τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. αναφορικά με το θέμα του νέου ΚΦΔ, ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανέφερε επίσης τη δυνατότητα που έχει πλέον η φορολογική διοίκηση να προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων, ακόμα και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση.

Μόλις αυτός υποβάλει δήλωση, τότε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός θα πάψει να ισχύει. Οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί και αναμένεται να ενεργοποιηθούν με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, ανοίγουν τον δρόμο για προσδιορισμό φόρου με έμμεσες τεχνικές ελέγχου (καταθέσεις, μετρητά, ακίνητα) ακόμα και αν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλει, για παράδειγμα, μία δήλωση ΦΠΑ στην ώρα της.

Η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί με βάση αυτές τις διατάξεις να προσδιορίζει τον ΦΠΑ από μόνη της και να καλεί τον φορολογούμενο να τον πληρώσει.

Στην ίδια ημερίδα, μεταξύ άλλων, στελέχη του Υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι λόγω της πλήρους αποσύνδεσης των δηλώσεων από την καταβολή του φόρου έχει προωθηθεί διάταξη στον υπ. Οικονομικών η οποία προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 38 παρ. 2 του ΦΠΑ έτσι ώστε η δήλωση ΦΠΑ να παραλαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ.

Πρόθεση επίσης του Υπ. Οικονομικών, όπως ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος του ΦΠΑ του ΥΠΟΙΚ, εκτός από τον διαχωρισμό της δήλωσης με την πληρωμή, είναι να επανέλθει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στις 26 του κάθε μήνα αντί στις 20.

Εν τω μεταξύ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνεργασία του Υπ. Εσωτερικών και Γενικής Γραμματείας προκειμένου να γίνει διασύνδεση των αρχείων σχετικά με τα στοιχεία θανάτων, διαζυγίων, γάμων έτσι ώστε αυτά να ενημερώνουν το Taxis, μέσω συστήματος, αυτόματα.

Για τους θανάτους το αρχείο είναι ήδη έτοιμο και μέσα σε έναν μήνα θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Στο πλαίσιο απλούστευσης των διαδικασιών που εισάγονται με τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών καταργείται η προσκόμιση της βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα, της βεβαίωσης επιμελητηρίου και η προσέγγιση ίδρυσης.

Επίσης δρομολογείται η αυτόματη ενημέρωση από το ΓΕΜH προς το τμήμα μητρώου των αλλαγών των επιχειρήσεων χωρίς την επίσκεψη στην εφορία.

της Έλενας Λάσκαρη

Πηγή euro2day.gr

Related posts