19 Απριλίου 2024

Καθορίστηκαν οι Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης για Ρύθμιση Δανείων

Καθορίστηκαν οι Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης για Ρύθμιση Δανείων

Καθορίστηκαν οι Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης για Ρύθμιση Δανείων:  Το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους όρισε τις «εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης» ως ακολούθως:Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης για Ρύθμιση Δανείων

  • για έναν ενήλικα καθορίστηκε στα €537 μηνιαίως, 
  • στα €1.126 για δύο ενήλικες με ένα τέκνο 
  • στα €1.347 για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά
  • στα €1.568 για τρίτεκνη οικογένεια
  • στα €1.788 για ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Τα εν λόγω ποσά είναι καθαρά· καθαρά υπό την έννοια ότι δεν περιλαμβάνουν  δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις δανείου. Τα επίπεδα αυτά των ευλόγων μηνιαίων δαπανών διαβίωσης, καθορίστηκαν για την διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ως προς τη ρύθμιση των χρεών τους. Θα ισχύσουν δε, από το 2015.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται ετησίως από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η εν λόγω έρευνα, συγκεντρώνει αναλυτικές πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών της χώρας, σχετικά με τις δαπάνες διαβίωσής τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν δάνειο ή όχι.

Ουσιαστικά, το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημα του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.
Μέσω αυτού του πλαισίου επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, και παρέχεται ένας βασικός οδηγός ώστε να οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Related posts