29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό – EURES η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΟΑΕΔ

Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό – EURES η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΟΑΕΔ

Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό – EURES. Πλέον μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ  λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Απασχόλησης EURES (European Employment Services). Μέσω του δικτύου EURES οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν επίσης πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και αγοράς εργασίας σε κάθε χώρα, έτσι ώστε ως υποψήφιοι εργαζόμενοι να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον τόπο προορισμού του.Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό EURES

Περιγραφή

Το Δίκτυο EURES αποτελεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί δια μέσου των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, Ο ΟΑΕΔ έχει οριστεί το Εθνικό Γραφείο Συντονισμού EURES για την Ελλάδα. Σκοπός του Δικτύου είναι η προώθηση της κινητικότητας μέσω της απασχολησιμότητας των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας.

Ιστορία

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Απασχόλησης EURES (European Employment Services), είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ), που αφορά τις χώρες της Ε.Ε. τη Νορβηγία, την Ισλανδία , και το Λιχτενστάιν καθώς των άλλων εταίρων. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία αυτή.

Το δίκτυο EURES διευκολύνει και παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης/τοποθέτησης στον εργαζόμενο και τον αναζητούντα εργασίας σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και στον εργοδότη να αναζητήσει βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων για εργασία.

Προς τον σκοπό αυτό το δίκτυο EURES απαρτίζεται από:

Ανθρώπινο δυναμικό – 850 Ευρωσυμβούλους, οι οποίοι συμβουλεύουν και διευκολύνουν όσους αναζητούν εργασία ή προσωπικό. Οι Ευρωσύμβουλοι ανήκουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης των κρατών μελών και στην Ελλάδα συντονίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. Συνεργάζονται μέσω του δικτύου με όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας.

Υποδομές αυτοεξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων – μέσω της πύλης EURES στο eures.europa.eu με εύκολη αναζήτηση θέσεων εργασίας, όπως αυτές εισάγονται καθημερινά από τα εθνικά συστήματα των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.

Οι αναζητούντες εργασία μπορούν επίσης να καταχωρίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα on-line σε οποιαδήποτε από τις 25 γλώσσες της επαγγελματικής πύλης, ώστε οι εργοδότες να μπορούν να το αναζητήσουν, βάσει προσόντων και ικανοτήτων.

Το δίκτυο EURES διαθέτει επίσης πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και αγοράς εργασίας σε κάθε χώρα, έτσι ώστε ο υποψήφιος εργαζόμενος να είναι ενημερωμένος σχετικά με τον τόπο προορισμού του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες μάθησης στις χώρες του ΕΟΧ, αλλά και τα στοιχεία επικοινωνίας με τους σύμβουλους EURES.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 44 σταθμοί EURES, που λειτουργούν στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Ρόδο, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Ξάνθη, Κέρκυρα Σύρο, Κατερίνη, Λαμία, Κόρινθο, Τρίπολη, Αμύνταιο, Κοζάνη, Κιλκίς, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Σέρρες και Δράμα. Οι σύμβουλοι EURES είναι έμπειροι γνώστες της αγοράς απασχόλησης, με στόχο την εξυπηρέτηση όσων αναζητούν εργασία στην Ευρώπη ή επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό από μία ή περισσότερες χώρες. Το αναπτυγμένο δίκτυο των Βοηθών Συμβούλων EURES υποστηρίζει το έργο των Συμβούλων EURES και συμβάλλει στην παροχή ενημέρωσης των υπηρεσιών.

Πληροφορίες παρέχονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές γλώσσες και δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής σύνδεσης με τις υπηρεσίες του My EURES στη διαδικτυακή πύλη eures.europa.eu.

Εθνικό Γραφείο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας EURES για την Ελλάδα, έχει οριστεί ο ΟΑΕΔ.

 

Related posts