25 Απριλίου 2024

Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων από Συμβολαιογράφους προς Κτηματολόγιο ξεκινά την πιλοτική της λειτουργία

Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων από Συμβολαιογράφους προς Κτηματολόγιο ξεκινά την πιλοτική της λειτουργία

Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων από Συμβολαιογράφους προς Κτηματολόγιο ξεκινά την πιλοτική της λειτουργία 

Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων από Συμβολαιογράφους προς Κτηματολόγιο

Ηλεκτρονική πνοή φέρνει η νέα ψηφιακή εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν πλέον οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου στοιχεία και συμβόλαια ύστερα από οποιαδήποτε μεταγραφή ακινήτου σε κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο.

Εχτές Τρίτη οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και στελεχών του Κτηματολογίου, παρουσίασαν το νέο αυτό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά την πιλοτική λειτουργία του συστήματος με 50 συμβολαιογράφους, μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου.

Κατά την παρουσίαση του συστήματος, αναφέρθηκε ότι, είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται χρήση της ψηφιακής υπογραφής από συμβολαιογράφους.

«Το έργο συμβολίζει τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο αύξησης της αποδοτικότητας και της δουλειάς και εξυπηρέτησης του πολίτη», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

«Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεύτερο βήμα θα είναι η πλήρης ψηφιακή καταγραφή των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικ. Κανελλόπουλος (σ.σ.: εγχείρημα για το οποίο έχουν ξοδευθεί χωρίς αποτέλεσμα –και χωρίς έλεγχο– εκατομμύρια ευρώ, ήδη από την εποχή που υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευ. Γιαννόπουλος).

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι το Κτηματολόγιο σε συνδυασμό με αυτή τη νέα ανοιχτή ηλεκτρονική υποδομή συνιστά μια από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, μετά τη δημιουργία των ΚΕΠ.

Ένα «όπλο» για τον πολίτη προκειμένου να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν ακίνητα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, είναι το 2016 ο έλληνας πολίτης να έχει διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία. Η ασφάλεια του συστήματος έχει διασφαλιστεί, καθώς ο κάθε συμβολαιογράφος θα έχει τη δική του ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα αναγνωρίζεται από την εφαρμογή.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Αιγαίου, Κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι  «Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων όπου συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, με οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να έρθει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες της φορολογίας».

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι η δημιουργία του συστήματος ανατέθηκε στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) καθώς διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων και την εταιρεία B-Logica δημιούργησαν ψηφιακή πλατφόρμα με διπλή λειτουργία:

Σε πρώτο επίπεδο, αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση, μέσω πιστοποιημένων συμβολαιογράφων, των μεταγραφών ακινήτων, στη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο, στη χωριστή αποτύπωση των βασικών οικονομικών στοιχείων του συμβολαίου, όπως ο ΑΦΜ των εμπλεκομένων, η τιμή πώλησης του ακινήτου και η αντικειμενική του αξία.

Πηγές τοΒήμα-Καθημερινή-taxcoach.gr

 

>>>•<<<

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

Related posts