20 Απριλίου 2024

Ημερίδα του ΒΕΑ για την ενίσχυση των ΜΜΕ από το ΕΣΠΑ

Ημερίδα του ΒΕΑ για την ενίσχυση των ΜΜΕ από το ΕΣΠΑ

Ημερίδα του ΒΕΑ για την ενίσχυση των ΜΜΕ από το ΕΣΠΑ. Οι δυνατότητες ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: “Νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Αναγκαιότητα και προτεραιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας” που διοργάνωσε την Δευτέρα 27 Απριλίου το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.ΕΣΠΑ 2014 -2020

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε τρόπους, μεθόδους και διαδικασίες που μπορεί να βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης και να μπορέσουν να ενισχυθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια (νέο ΕΣΠΑ) αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (τραπεζικά, ΕΤΕΑΝ κ.α), ενώ τονίστηκε η ανάγκη απλοποίησης των προκηρύξεων προκειμένου να γίνονται αντιληπτές και να μπορούν να αξιοποιούνται εύκολα καθώς και η σωστή ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδοτικές πηγές και “εργαλεία” (ΕΣΠΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΤΕΑΝ).

Προλογίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, αφού αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της παντελούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αδυναμίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, εστίασε σε μια σειρά από δράσεις που μπορεί να δώσουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΒΕΑ, θα πρέπει αρχικά να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για αλλαγή του σχεδιασμού και της προκήρυξης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να δοθεί έμφαση στη δημιουργία εργαλείων ενίσχυσης μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με βασικό χαρακτηριστικό την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού.

Κριτική άσκησε ο Πρόεδρος ο ΒΕΑ και στο τραπεζικό σύστημα για τον τρόπο που λειτουργεί και ζήτησε από την Κυβέρνηση να δεσμεύει τις τράπεζες ώστε η ενίσχυση της ρευστότητας που επετεύχθη με κοινωνικό κόστος να οδηγήσει στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και παράλληλα να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΜΜΕ.

Ακολούθως ο κ. Αιμίλιος Σαμαράς από την ΕΛΑΝΕΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των δράσεων χρηματοδότησης και των διαδικασιών που τις περιβάλλουν στον “παλμό της αγοράς” και την δημιουργία προκηρύξεων “φιλικών για επενδυτική χρήση”.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αξιολογήθηκαν 25.500 προτάσεις προϋπολογισμού €2,5 δισ. και εγκρίθηκαν οι μισές προϋπολογισμού €1,15 δισ. ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικότερες δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όπως οι εγγυητικές επιστολές, το φαινόμενο των ενεχυριάσεων και η μη αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ.

Ο κ. Σταμάτης Περήφανος από το ALL4GREECE με την σειρά του έκανε λεπτομερή αναφορά των διαδικασιών που πρέπει οι επιχειρηματίες να ακολουθούν ώστε να καταγράφουν σωστά τις ανάγκες ή τα σχέδια τους, τα οποία με τα σωστά βήματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Παράλληλα παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ σύμφωνα με τα οποία, η συνολικά εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη είναι €26 δισ. με την κοινοτική συνδρομή να ανέρχεται στα €20,8 δισ. ενώ οι τομείς προτεραιότητας είναι μεταξύ άλλων οι Πληροφορική, Ενέργεια, Τουρισμός, Logistics, Φάρμακα, Τρόφιμα.

Σύμφωνα με την έως τώρα προδημοσιεύσεις υπάρχουν δύο προγράμματα, το «Επιχειρούμε Δυναμικά» (<<< ενεργό link, πατήστε το για να δείτε την προδημοσίευση του προγράμματος) για ΜΜΕ μια μία τουλάχιστον πλήρη διαχειριστική κρίση και το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» (<<< ενεργό link) για άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Τέλος, ο κ. Κώστας Γαγγλίας, γενικός διευθυντής του ΒΙC Αττικής, κατέγραψε το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων τονίζοντας τι πρέπει να κάνει το κράτος και ο τραπεζικός τομέας και τι οι επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές.

Όπως είπε η πολιτεία πρέπει άμεσα να λάβει αποφάσεις για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να ιδρυθούν νέες τράπεζες με επενδυτικό προσανατολισμό, ενώ το ΕΣΠΑ και οι άλλες πηγές χρηματοδότησης θα πρέπει να κατευθυνθούν σωστά και να συντονιστούν με τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Γαγγλίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ευέλικτη αναδιάρθρωση των υφιστάμενων τραπεζικών οφειλών των επιχειρήσεων από το πιστωτικό σύστημα και πρότεινε στους επιχειρηματίες να επαναπροσδιορίσουν τις πραγματικές τους ανάγκες, και να αναζητήσουν τις λύσεις που ενδείκνυνται για την περίπτωσή τους.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ Παράταση για ένα μήνα της προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο
✎ 87.000 οφειλέτες προχώρησαν σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts