7 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: 58% των νέων θέσεων εργασίας του 2014, αμείβονται άνω του μέσου όρου

ΗΠΑ: 58% των νέων θέσεων εργασίας του 2014, αμείβονται άνω του μέσου όρου

ΗΠΑ: 58% των νέων θέσεων εργασίας του 2014, αμείβονται άνω του μέσου όρου. Οι ΗΠΑ όχι μόνο προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά επίσης αμείβουν τις νέες θέσεις εργασίας καλύτερα σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Όπως δείχνει το ακόλουθο γράφημα, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που έχουν προστεθεί στις ΗΠΑ στο α΄ εξάμηνο του 2014, είναι θέσεις που αμείβονται περισσότερο από το μέσο ωρομίσθιο (αυτές που είναι μπλε χρώματος). Το ποσοστό των νέων εργασιών του 2014 που αμείβονται πάνω από το μέσο ωρομίσθιο των $24,45 φτάνει σχεδόν το 58%.

ΗΠΑ: 58% των νέων θέσεων εργασίας του 2014, αμείβονται άνω του μέσου όρου

Αντιθέτως, σε όλο το 2013, μόλις 48% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος, πληρώνονταν άνω του εθνικού μέσου όρου.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στο 2014 προσλαμβάνουν περισσότερα στελέχη, ο τομέας κατασκευών δείχνει να ανακάμπτει, αυτός της υγείας παρουσιάζεται δυνατός ενώ ακόμα και ο ‘χτυπημένος’ κατά τα προηγούμενα χρόνια τομέας των χρηματοοικονομικών, δείχνει να μπαίνει πλέον και αυτός στο παιγνίδι των προσλήψεων.

Ακόμα και το ποσοστό 42% των νέων θέσεων εργασίας που το 2014 αμείβονται κάτω του εθνικού μέσου όρου, αντανακλά μια βελτίωση. Ποια είναι αυτή;

Εάν αναλογιστείτε ότι στο τομέα των λιανικών πωλήσεων που γενικότερα είναι από τους πιο ισχυρούς παραγωγούς νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο πρόκειται παραδοσιακά για χαμηλά αμειβόμενες θέσεις, ο τομέας λοιπόν αυτός πρόσθεσε 96.000 θέσεις εργασίας στο α΄ εξάμηνο, μέγεθος καλό. Ποιο όμως είναι το σημαντικό; Ότι σχεδόν το 1/3 των θέσεων που δημιουργήθηκαν στον τομέα, αφορούν σε πωλητές αυτοκινήτων. Όταν ο μέσος όρος αμοιβής στον τομέα λιανικών πωλήσεων γενικότερα είναι $17 ανά ώρα, οι υπάλληλοι στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων, βγάζουν από $22 ως $25 ανά ώρα, είναι με άλλα λόγια καλύτερα αμειβόμενοι.

Αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Είναι ευνόητο ότι οι επιχειρηματίες στην εμπορία αυτοκινήτων, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις καλές συνθήκες στον κλάδο τους, δίδουν λίγο καλύτερες αμοιβές προκειμένου να προσελκύσουν καλούς πωλητές.

Ωστόσο αυτό που είναι λίγο παράξενο, είναι η απουσία γενικευμένων πιέσεων για αυξήσεις στους μισθούς. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναμενόμενο δεδομένων αφενός της καλής κατάστασης στην αγορά εργασίας, αφετέρου του ολοένα μεγαλύτερου περιορισμού της ‘δεξαμενής’ των εργαζομένων.

Όμως οι μισθοί έχουν αυξηθεί μόλις 2% κατά το τελευταίο χρόνο και μάλιστα, οι εβδομαδιαίες αποδοχές έχουν σημειώσει κάμψη στο τελευταίο δίμηνο.

Θα περίμενε κανείς ότι στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να προσλάβουν εργαζόμενους, όταν η ανεργία μειώνεται, να δίδουν γενικευμένα, λίγο υψηλότερους μισθούς. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Που οφείλεται αυτό;

Αυτό το φαινόμενο έχει δυο πιθανές εξηγήσεις, που μπορεί να ισχύουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά: Η πρώτη είναι ότι παραμένει αρκετά υψηλό ως προς το σύνολο των εργαζομένων, αυτοί με μερική απασχόληση (και με πολύ χαμηλότερες αμοιβές). Η δεύτερη είναι ότι οι όποιες αυξήσεις, περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό καλά καταρτισμένων στο πεδίο τους, εργαζομένων.

Ό,τι και να ισχύει, το θέμα είναι ότι αυτή η εκτίναξη στις προσλήψεις, είναι απίθανο να μεταφραστεί σε επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, αφού ο πληθωρισμός ‘τρώει’ την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ταυτόχρονα καταναλωτών. Η κατανάλωση λοιπόν είναι καταδικασμένη εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, να μείνει αδύναμη.

Είναι προφανές, ότι μόνο εάν γενικότερα αρχίσουν και αυξάνουν οι αμοιβές, θα βελτιωθεί συνεπακόλουθα και η αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων και καταναλωτών, που με την σειρά της θα επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πηγές στοιχείων: Υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street

Related posts