Η αγγλική κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλο το χρέος από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά σημερινά επιτόκια επιθυμεί να αναχρηματοδοτήσει τα ‘αιώνια’ ομόλογα.
Σχεδόν 100 χρόνια από όταν εκδόθηκαν, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει το χρέος εκ του α΄ παγκοσμίου πολέμου.
Πρόκειται για ομόλογα αξίας £218 εκατ. που εκδόθηκαν αρχικά από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1927, κυρίως για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του α΄ παγκοσμίου πολέμου. Αυτή ήταν η πρώτη σχεδιασμένη αποπληρωμή των ‘αιωνίων’ ομολόγων από την κυβέρνηση του Ηνωμ. Βασιλείου κατά τα τελευταία 67 χρόνια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά σημερινά επιτόκια, να αναχρηματοδοτήσει τα παλαιά ομόλογα τα οποία δεν ανέγραφαν ημερομηνία λήξης ή ωρίμανσης (πληρωμής τους) με νέα, περισσότερο συμβατικά, ομόλογα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμ. Βασιλείου, είναι μια στιγμή που η Βρετανία πρέπει να νοιώθει περήφανη καθώς μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη προς τους βρετανούς που βοήθησαν στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Είναι ένδειξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας.
Εμείς ως TaxCoach, θα πούμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο με αυτή του την κίνηση, αποπληρώνει το ‘αιώνιο’ χρέος του, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, την δημοσιονομική του αξιοπιστία.
Στην περίπτωση της χώρας μας όμως, δεν θα έπρεπε και η Γερμανία τουλάχιστον για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο (που μας ανάγκασαν να τους χορηγήσουμε), να δείξει την ίδια αξιοπιστία, ξεκινώντας οικειοθελώς και αυτοβούλως (όπως έκανε η αγγλική κυβέρνηση στο θέμα που σας αναπτύξαμε) μια διαδικασία αποπληρωμής του προς την Ελλάδα;
Και μιλάμε για την Γερμανία που έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή επιβολής ανεξάντλητης δημοσιονομικής αυστηρότητας προς τις χώρες με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα (του ευρωπαϊκού νότου)… ή αυτά ισχύουν μόνο για τους άλλους αλλά όχι για την Γερμανία;
Αν όμως αυτά, δηλαδή η ανεξάντλητη δημοσιονομική αυστηρότητα, ισχύουν για τους άλλους και όχι για την Γερμανία, τότε για ποια ισότιμη Ευρώπη μπορούμε να μιλάμε και αξίζει κανείς να συμμετέχει σε μια τέτοια Ευρώπη, όπου ο Γερμανός θα έχει με την ισχύ του και όχι με το δίκαιον, επιβάλει εαυτόν δεσπότη και ηγεμόνα;
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο
• Δουλειά μας, νὰ δημιουργήσουμε ἀνταγωνιστικότερους επαγγελματίες!