10 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα χάνει έδαφος διεθνώς, στο Doing Business 2018

Η Ελλάδα χάνει έδαφος διεθνώς, στο Doing Business 2018

Η Ελλάδα χάνει θέσεις στον δείκτη ‘ease of doing business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα μας στον δείκτη διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, κατατάσσεται πλέον 67η μεταξύ 190 χωρών, από 61η στην περυσινή έκθεση.

Η συνολική μας βαθμολογία ανήλθε σε 68,02, ανερχόμενη οριακά (κατά 0,01) ως συνέπεια κυρίως των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας, όπως οι υπηρεσίες μιας στάσης για την έναρξη της επιχείρησης ή της απλοποίησης των διαδικασιών κατά τις εξαγωγές, όμως προφανώς οι άλλες χώρες “έτρεξαν” ταχύτερα, αφού η θέση μας στον διεθνή στίβο της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, έπεσε κατά έξι θέσεις. Άλλωστε παραμένουν μεγάλες και ουσιαστικές δυσκολίες για το επιχειρείν, όπως π.χ. ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται να καταβάλουν σε φόρους και εισφορές, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, το 51,7% των κερδών τους, ποσοστό που στην περσινή Έκθεση ήταν 50,7% και ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για φέτος στις ανεπτυγμένες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι 40,1%. Για την σύγκριση και όσον αφορά στην “ευαίσθητη” παράμετρο του ποσοστού των κερδών των επιχειρήσεων που πρέπει να καταβάλουν σε φόρους και εισφορές, η Τουρκία έχει 41,1%, η Πορτογαλία 39,8%, η Ιταλία 48,0%, η Βουλγαρία 27,1% και η Κύπρος 22,7%.
Αναρωτιέστε λοιπόν ακόμα, γιατί πλήθος επιχειρήσεων επιχειρεί να μεταφέρει τα της φορολογίας του στην Κύπρο; Δείτε περισσότερα ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ.

Πλέον, στην κατάταξη “ease of doing business” 2018, η χώρα μας τοποθετείται χαμηλότερα από τις χώρες που γενικότερα θεωρούνται ολιγότερο ανεπτυγμένες από εμάς παραδοσιακά και ενδεικτικά έχουμε σημειώσει στον πίνακα με πράσινα βελάκια, όπως η Αλβανία (στην 65η θέση), η Μογγολία  (στην 62η θέση), η Τουρκία (στην 60η θέση, που βελτιώθηκε μάλιστα κατά 9 θέσεις από την περσινή κατάταξη), η Κολομβία (στην 59η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (στην 57η θέση), η Βουλγαρία  (στην 50η θέση), η Αρμενία (στην 47η θέση), η Ρουμανία (στην 45η θέση), η Μολδαβία (στην 44η θέση), η Σερβία (στην 43η θέση), το Μαυροβούνιο (στην 42η θέση), η Ρουάντα  (στην 41η θέση), το Κόσσοβο (στην 40η θέση), το Καζακστάν (στην 36η θέση). Σημειώνουμε και την Κύπρο, με πορτοκαλί βελάκι, στην 53η θέση.

* Οι χώρες είναι 190, αλλά εμείς για λόγους μεγέθους, παρουσιάζουμε μέχρι την 100η θέση.

Εάν συγκριθούμε δε, με χώρες της Ευρώπης που τις θέλουμε ή νομίζουμε ‘συγκρίσιμες’, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, τότε μας πιάνει απογοήτευση, αφού έχουν αντίστοιχα τις θέσεις 29, 46 και 28.

Και ποιες χώρες πρωτεύουν στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας διεθνώς; Σας αναφέρουμε την πρώτη δεκάδα, ξεκινώντας από την πρώτη των πρώτων, την Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν οι: Σιγκαπούρη, Δανία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γεωργία παρακαλώ πολύ στηνθέση, Σουηδία και έξτρα μπόνους, στην 11η θέση διεθνώς πάντα, η ΠΓΔΜ.

Άσχημα τα πάει η χώρα μας λοιπόν στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Τα πάει όμως ακόμα χειρότερα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου τομέα – δείτε σχετικά ΕΔΩ.

Related posts