19 Απριλίου 2024

Η επόμενη ημέρα μετά κορωνοϊό, για ξενοδόχους και hosts

Η επόμενη ημέρα μετά κορωνοϊό, για ξενοδόχους και hosts

Η επόμενη ημέρα μετά κορωνοϊό για ξενοδόχους και hosts… της Χρύσας Σωτηράκη

Αύξηση λειτουργικού κόστους στα ξενοδοχεία – Πιέσεις στους Hosts – Ενέργειες επόμενης ημέρας…

Το να πάει κανείς σε διακοπές, διαφαίνεται ότι θα γίνει ακριβότερο μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με απόψεις του τουριστικού κλάδου, το κόστος των δωματίων στα ξενοδοχεία και των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking κλπ θα μπορούσε να διπλασιαστεί, καθώς ο κλάδος του τουρισμού ανοίγει ξανά, σιγά – σιγά, προσεχώς. Τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι οικοδεσπότες των ψηφιακών πλατφορμών έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συνεχίσουν να «αισθάνονται» τα αποτελέσματα ακόμα και μετά την άρση των lockdown και της επανέναρξης των ταξιδιών.

Τα ξενοδοχεία θα αντιμετωπίσουν μια σειρά νέων μέτρων ασφαλείας μετά το COVID-19. Θα πρέπει να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τον σχετικό με την καθαριότητα, να εγκαταστήσουν νέους εξοπλισμούς (π.χ. συσκευές με αντισηπτικά), και να κάνουν παρεμβάσεις (π.χ. κατασκευές με πλέξιγκλας) και πιθανώς να αφήσουν και ορισμένα από τα δωμάτια κενά για να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των επισκεπτών. Θα πρέπει να προβούν σε αναπροσαρμογή στους χώρους παροχής πρωϊνού σύμφωνα με τις νέες οδηγίες. Στις δε, παραλίες που εκμεταλλεύονται, θα είναι υποχρεωμένα, να διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ομπρελών, ίσως να κάνουν και κάποιες παρεμβάσεις. Επομένως τα κόστη αυξάνουν σημαντικά, ενώ με τον τρόπο που θα γίνει η επαναλειτουργία, μειώνονται και τα έσοδα σε σχέση με την φυσιολογική προ κορωνοϊού περίοδο.  Το αυξημένο αυτό κόστος, υπολογίζεται από πολλούς ειδικούς και επαγγελματίες του χώρου, ότι θα μεταφερθεί ολόκληρο ή μερικώς, στους πελάτες.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις (μέσω Airbnb, Booking κλπ). Και οι ενοικιάσεις κατοικιών, οι γνωστές μας βραχυχρόνιες μισθώσεις, οφείλουν να προσαρμοστούν στους κανόνες υγιεινής, όπως και τα ξενοδοχεία και για αποφυγή κρουσμάτων και προκειμένου να εφησυχάσουν όσο γίνεται τους επισκέπτες τους. Καλούνται, λοιπόν, να αναλάβουν αυξημένα κόστη για την καθαριότητα των χώρων, για προμήθεια αντισηπτικών κ.λπ. – ενώ τα έσοδά τους, κατά την προσεχή περίοδο που σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα ταξίδια, θα είναι περιορισμένα εν συγκρίσει με μια νορμάλ περίοδο.

Μπορεί να επηρεαστεί η προσφορά κλινών από ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες;

Φυσικά ναι. Γιατί και τα ξενοδοχεία όπως και οι hosts βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα έξοδα ανακαίνισης + αυξημένα λειτουργικά κόστη σε συνδυασμό με χαμηλές πληρότητες και συρρίκνωση σαιζόν και να κάνουν τον απολογισμό τους για το εάν θα λειτουργήσουν ή όχι στην επόμενη περίοδο.

Σαφώς ο παράγοντας επισκέπτες – ζήτηση θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ενδέχεται να περιοριστεί και ο αριθμός των επισκεπτών, αφού η κρίση κορωνοϊού έπληξε το εισόδημα των εν δυνάμει επισκεπτών, και μπορεί πλέον, να μην αντέχει το πορτοφόλι τους, να πάνε διακοπές και δη, στο εξωτερικό.

Και μη ξεχνάμε και τους hosts (Φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες) των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking κλπ, που λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας των ακινήτων τους θα καταφύγουν σε κινήσεις ανάγκης. Κινήσεις ανάγκης, όπως:

(Α)  Στο να μετατρέψουν τις μισθώσεις των κατοικιών τους σε μακροχρόνιες, οι οποίες μπορεί ως έσοδα να είχαν, γενικότερα μιλώντας, χαμηλότερα από τις βραχυχρόνιες, αλλά στην τρέχουσα αβέβαιη περίοδο, μπορεί να είναι μία ή άλλη ή εάν ακόμα και εάν είναι λίγο χαμηλότερα από τα έσοδα που θα είχαν εάν παρέμεναν σε βραχυχρόνια μίσθωση, τουλάχιστον θα είναι περισσότερο σταθερά και βέβαια από αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συν το ότι μεταφέροντας τα ακίνητά τους στο πεδίο των μακροχρόνιων μισθώσεων, δεν θα χρειάζεται να αναλαμβάνουν κόστη όπως καθαριότητας, προμήθειας αντισηπτικών, προμήθειας ψηφιακών πλατφορμών κλπ, που εάν παρέμεναν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα ήταν αναγκαία. Στην πραγματικότητα δηλαδή, διαφαίνεται ότι το τελικό καθαρό αποτέλεσμα από την μετατροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μπορεί εντέλει να είναι θετικότερη, καθώς θα έχει και χαμηλότερα κόστη.

(Β) Στο να πουλήσουν κάποιο από τα ακίνητα που διαθέτουν. Αυτό αφορά κυρίως, όσους hosts των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking κλπ, διαθέτουν αρκετά δικά τους ακίνητα. Εάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το συνολικό κόστος παραμένοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στην ίδια έκταση (ήτοι αριθμό ακινήτων), μειώνοντας την έκταση (πουλώντας ένα ακίνητο), αποκτούν την πολύτιμη ρευστότητα, έστω και εάν το πουλήσουν λόγω κρίσεως, σε τιμή χαμηλή. Αποκτούν ρευστότητα πολύτιμη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη προσεχή περίοδο, λόγω συνολικά μειωμένων επισκεπτών και αυξημένου κόστους.

Συνεπώς, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον, πρωτόγνωρα δύσκολο, και για τα ξενοδοχεία και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, Booking κλπ, δύσκολο στο να το αντιμετωπίσουν, ιδίως οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και οι hosts των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking κλπ (φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Όταν κάποιος είναι ασθενής όμως, μπορεί να χρειαστεί να προσφύγει σε ιατρό.

Βεβαίως, τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς, και όπως είπε και ο John Kennedy «Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν»

Σε αυτά τα πλαίσια ο κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση ή ξενοδοχειακή μονάδα) κάνει τον απολογισμό του (φορολογικό, οικονομικό, cash flow, επενδυτικό) και με ψυχραιμία και σταθερά βήματα πάντα αποφασίζει τις κινήσεις της επόμενης μετά κορωνοϊού ημέρας και τις εναλλακτικές του.

Ενδεικτικά βήματα που προτείνει η ομάδα μας LOLplus – ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ:

  • CASH FLOW –ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ επιχείρησης:

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης ρευστότητας της αγοράς, που έχει σχεδιάσει και ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ, ΤΕΠΙΧ ΙΙ Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου,  Εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης με Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100%:, Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων).

  • FEEL SAFE – Κάνε τον επισκέπτη σου να νιώθει Ασφαλής

Ο επισκέπτης που θα έχει τη δυνατότητα να πάει διακοπές, πρέπει πλέον να νιώθει και ασφαλής.

Εξασφαλίζουμε και ακολουθούμε κανόνες υγιεινής και υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους διαμονής σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς και ενημερώνουμε τους εν δυνάμει επισκέπτες μας μέσω των ψηφιακών πλατφορμών που έχουμε αναρτήσει τα καταλύματα μας για τους κανόνες υγιεινής που έχουμε υιοθετήσει για την ασφάλεια τους.

  • Ευθύνες επιχείρησης σε περίπτωση κρούσματος

Ενημερωνόμαστε για την νομική ευθύνη των επιχειρήσεων σε περιπτώσεις κρούσματος κορονοϊού και ορθή διαχείριση της επιχείρησης πριν και μετά το συμβάν. 

  • Ενίσχυση πωλήσεων-κρατήσεων και marketing

Ανεύρεση λύσεων και εργαλείων για ενίσχυση των πωλήσεων-κρατήσεων μας και marketing για βελτίωση της εμπορικής πολιτικής και επιχειρηματικής εικόνας της επιχειρήσης μας μέσω συνεργασίας με επαγγελματίες ειδικούς και με πολυετή εμπειρία στον τουριστικό τομέα, όπως η 4Hoteliers.

  • Φορολογικός σχεδιασμός και αξιοποίηση ευκαιριών

Ανάλυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, έλεγχος λειτουργικού κόστους, αποφυγή φορολογικών κινδύνων, ωφέλεια φορολογικών διατάξεων σε ισχύ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης, ενέργειες στρατηγικών ανάπτυξης και αξιοποίηση κάθε είδους ευκαιριών προς όφελος της επιχείρησης.

Επιθυμητός στόχος: Κέρδος και Ευημερία της επιχείρησης!

Και να θυμάστε: «Η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά» Louis Pasteur

της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

* Τ: 211-409 73 18 / email : info@lolplus.gr

Related posts