21 Αυγούστου 2024

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για τους 6 στόχους & τις 14 οικονομικές δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για τους 6 στόχους & τις 14 οικονομικές δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 6 στόχοι του τριετούς προγράμματος 2019-2021 της ΝΔ είναι:

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Οι οικονομικές δεσμεύσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχουν σκοπό να αναπτυχθεί η Χώρα στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά. Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων, που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια κρατικοδίαιτη επαιτεία. Αυτό θα γίνει, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι 14 κεντρικοί άξονες του φορολογικού και ασφαλιστικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ακόλουθοι:

1. Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% που ισχύει σήμερα.

2. Μείωση του εταιρικού φόρου από 29% στο 20% και στα μερίσματα από 15% στο 5%. Έτσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα αποθαρρύνοντας τις προσλήψεις και ευνοώντας τη φοροαποφυγή.

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.

4. Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15% από 20% που είναι σήμερα. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.

5. Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης. Η νέα αυτή δέσμευση μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15% αυξάνει δραστικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. H συνολική επιβάρυνση φόρων και εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες του παραδείγματος περιορίζονται στο 29% από 50% που είναι σήμερα.

6. Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλον τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική και το καθοριστικό για την οικονομία τουριστικό εισόδημα δεν θα εξαρτάται από τη γεωπολιτική συγκυρία.

7. Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων βασισμένη στην πρόταση της ΝΔ για τη «δεύτερη ευκαιρία», η οποία προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ, είτε στις Εφορίες είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών), να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ τον μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση. Και μόνο το μέτρο αυτό, με εξαιρετικά μετριοπαθείς υπολογισμούς οι οποίοι λαμβάνουν υπ’ όψιν και πιθανό κούρεμα των «κόκκινων» δανείων και άρα μια ρεαλιστική αποτίμηση του τι μπορεί πραγματικά να εισπραχθεί, μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ως 2 δισ. ευρώ ετησίως.

8. Άρση των Capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα στις τράπεζες.

9. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας σε βάρος των νέων εργαζομένων.

10. Στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με 1 δις ευρώ από 760 εκατομμύρια που διατίθενται σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για τη στήριξη του ΕΕΕ.

11. Στήριξη της ελληνικής οικογένειας με 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

12. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με νόμιμα παραστατικά – καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

13. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά.

14. Πλήρης κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Δηλώσεις Προέδρου ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη:

«…Οι εξαγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ υπόσχονται μειώσεις 6 δις ευρώ σε φόρους και εισφορές, αλλά υπό προϋποθέσεις και σε βάθος τετραετίας. Προφανώς ο βασικός σκοπός είναι ένα αναπτυξιακό σοκ με 14 οικονομικές διορθώσεις για να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Στη ΔΕΘ η ΝΔ παρουσίασε ένα πλέγμα άμεσα εφαρμόσιμων και κοστολογημένων προτάσεων, με έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική αφορά το σύνολο των Ελλήνων, δεν είναι ταξική, αλλά εθνική, με παρεμβάσεις για μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία που θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών. Το πρόγραμμα που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ αφορά τους 6 κεντρικούς άξονες: οικονομία, θεσμούς, ασφάλεια, παιδεία, διεθνή παρουσία της χώρας, ενεργοποίηση κοινωνίας των πολιτών. Σκιαγράφησε, τη θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει και σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εξελίσσεται. Περιέγραψε πώς θα γίνει η χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα συγκαταλέγεται στους ηττημένους της νέας εποχής, ώστε να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους. Τα μέτρα που πρότεινε, φαίνονται να είναι μέρος ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο κράτος με εξοικονόμηση δαπανών ύψους περίπου 2 δις ευρώ την πρώτη διετία, με δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων στους δημόσιους οργανισμούς, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών. Για τους μικρομεσαίους εμπόρους όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως ευπρόσδεκτα και εφικτά να γίνουν σε συνδυασμό με στοχευμένα κίνητρα που θα φέρουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις, σε συνδυασμό πάντα με νέες δουλειές. Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι πότε θα εφαρμοστούν, αφού ως γνωστό το εκλογικό έτος είναι το 2019, και μέχρι τότε δεν αναμένονται ανάλογα μέτρα. Στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα, έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα για τη μείωση ΦΠΑ, Φόρων, Εισφορών και ΕΝΦΙΑ, με διαφορετική όμως προσέγγιση και χρονοδιάγραμμα. Για άλλη μία φορά επίσης επιβεβαιώνεται ότι ο πολιτικός χρόνος έχει μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο και τις άμεσες ανάγκες της επιχειρηματικότητας…».

Related posts