Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η ΕΣΕΕ απέστειλε Ενημερωτική Εγκύκλιο στις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους, η οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή, καθώς και το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού.
Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:
«Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας (19-2-2018), γνωστοποιούμε προς τα μέλη τα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.
Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές –και μόνο τότε- οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.
Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, σας αποστέλλουμε και τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού του 2018, βάσει των αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.Ε.Μ.Υ., στο χρονικό διάστημα 12-13 Φεβρουαρίου (Πίνακας 1), προκειμένου να προβληθούν ανάλογα και από εσάς σε τοπικό επίπεδο. Από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από Supermarkets και φούρνους).
Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.»
Πίνακας 1: Σύγκριση τιμών Σαρακοστιανού τραπεζιού 2018/2017 | ||||
Προϊόντα | Ποσότητα | Κατώτατες & ανώτατες τιμές 2018
(τιμές σε €) |
Κατώτατες & ανώτατες τιμές 2017
(τιμές σε €) |
Μεσοσταθμική Μεταβολή 2018/2017
|
Καλαμάρια φρέσκα | Κιλό | 12,0 – 18,0 | 12,0 – 18,0 | 0,0% |
Καλαμάρια κατεψυγμένα | Κιλό | 3,5 -10,0 | 5,0 – 12,0 | -20,6% |
Χταπόδι φρέσκο | Κιλό | 12,0 – 17,5 | 12,0 – 14,5 | 11,3% |
Χταπόδι κατεψυγμένο | Κιλό | 5,0 – 12,0 | 5,0 – 12,0 | 0,0% |
Μύδια | Κιλό | 3,0 – 3,5 | 3,0 – 3,5 | 0,0% |
Εύρη τιμών Θαλασσινών
(Πηγή : Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) |
Από 35,5 € έως 61,0 € | Από 37,0 € έως 60,0 € | – 0,5% | |
Ταραμάς χύμα κόκκινος | 750 γρ. | 3,2 – 6,0 | 3,8 – 5,8 | -4,2% |
Λαγάνα (εκτίμηση) | Τεμάχιο | 2,0 – 2,5 | 2,0 – 2,5 | 0,0% |
Ελιές Καλαμών | Κιλό | 4,0 – 7,8 | 4,7 – 7,2 | -0,8% |
Χαλβάς (συσκευασμένος) | Κιλό | 7,9 – 10,3 | 6,3 – 11,0 | 5,2% |
Ντολμαδάκια κονσέρβα | Τεμάχιο 280 γρ. | 1,8 – 2,0 | 1,9 – 2,2 | -7,3% |
Τουρσί χύμα διάφορα | Τεμάχιο 280 γρ. | 2,0 – 2,7 | 1,5 – 2,9 | 6,8% |
Ενδεικτικά εύρη τιμών λοιπών προϊόντων
(Supermarkets – Φούρνοι) |
Από 20,9 € έως 31,3 € | Από 20,2 € έως 31,6 € | 0,8% |
Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
«Από τα πορίσματα της δειγματοληπτικής έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ συνάγεται το συμπέρασμα πως το κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι προκύπτουσες ετήσιες διακυμάνσεις των τιμών στα θαλασσινά (-0,5%) και στα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα Supermarkets και τους φούρνους (+0,8%), είναι περιορισμένης έκτασης, με αποτέλεσμα να μην διαφοροποιούν καθόλου το ετήσιο κόστος.
Καλά Κούλουμα, καλή Σαρακοστή…»