Μια ταχέως αναπτυσσόμενη κινέζικη εταιρία βιοτεχνολογίας πρόκειται να φτιάξει εργοστάσιο που θα αντιγράφει μοσχάρια, αγελάδες, σκύλους, γουρούνια, άλογα κούρσας, όπως και άλλα ζώα (όχι όμως ανθρώπους), όπως ανέφερε το κινέζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.
Θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κλωνοποίησης παγκοσμίως (ναι, υπάρχουν ήδη μερικά) που θα έχει μια γραμμή παραγωγής κλωνοποιημένων ζώων, ένα κέντρο κλωνοποιημένων ζώων, μια τράπεζα γονιδίων και ένα επιστημονικό και εκθεσιακό κέντρο, ανακοίνωσε η Boyalife Group στις 22 Νοεμβρίου. Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στη πόληTianjin, στην βιομηχανική περιοχή που νωρίτερα φέτος, είχαν σημειωθεί μεγάλης έκτασης εκρήξεις και πυρκαγιές, έχοντας και θανάτους αρκετών ανθρώπων.
Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2016, μετά από επένδυση $31 εκατ.. Το πρώτο ζώο που θα μπει στην παραγωγή θα είναι ιαπωνικές αγελάδες, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους του υψηλής ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος στην κινέζικη αγορά, ανέφερε ο Dr. Xu Xiaochun, πρόεδρος και CEO της Boyalife, στα μέσα ενημέρωσης. “Τώρα προωθούμε κλωνοποιημένες αγελάδες και κλωνοποιημένα άλογα προκειμένου να βελτιώσουμε τις δυνατότητες της Κίνας κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα” είπε ο Xu.
Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 100.000 εμβρύων αγελάδος ετησίως, αρχικά, που σταδιακά θα αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο, είπε ο Xu Xiaochun.
Το εργοστάσιο θα αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ μιας θυγατρικής της Boyalife, δύο κινέζικα ερευνητικά ιδρύματα και της Sooam Bitotech Research Foundation από τη Νότιο Κορέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Boyalife και η νοτιοκορεατική εταιρία κλωνοποίησης, συνεργάζονται. Η πρώτη εμπορική επιχείρηση κλωνοποιήσεων στην Κίνα, ήταν ένα joint venture μεταξύ αυτών των δύο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στο Weihai. Τα πρώτα ζώα που κλωνοποιήθηκαν ήταν τρία θιβετιανά mastiffs— ένα σπάνιο τσομπανόσκυλο που πωλείται ιδιαιτέρως ακριβά.
Η Sooam, παγκόσμιος ηγέτης στις κλωνοποιήσεις σκύλων, έχει παραγάγει περισσότερα από 550 κλωνοποιημένα κουτάβια από το 2005. Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να αποκτήσει ένα γενετικό αντίγραφο ενός αγαπημένου σκύλου— αφού πληρώσει $100.000 και στείλει ένα δείγμα ιστού του αυθεντικού σκύλου.
Η Boyalife ιδρύθηκε το 2009 στην πόλη Wuxi της ανατολικής επαρχίας Zhejiang, έχει ήδη μεγαλώσει ώστε σήμερα να θεωρείται ένας ‘γίγαντας’ της γενετικής με 28 θυγατρικές και λειτουργία σε 16 επαρχίες. Μάλιστα, το Group πέραν των τεχνολογιών που εφαρμόζει βασικά για την βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και των ζώων εκτροφής, ασχολείται και για την ακρίβεια είναι ο μοναδικός παραγωγός στο κόσμο (προς το παρόν), που μπορεί να παράγει κλωνοποιημένα μεγάλα ζώα (π.χ. γουρούνια) που έχουν προδιάθεση σε κάποια ανθρώπινη νόσο, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται αυτά, ως πειραματόζωα από τις φαρμακευτικές εταιρίες για την έρευνά τους στα πλαίσια ανάπτυξης διαφόρων φαρμάκων.
Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχει κρίνει από το 2008 ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν καμία διαφορά από τα συμβατικά όσον αφορά στη σύσταση. Το ίδιο έχει αποφανθεί και η αμερικανική Yπηρεσία και Φαρμάκων (FDA).
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα, και η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλώνων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Αυτό έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον Σεπτέμβριο την πλήρη απαγόρευση των τροφίμων από κλώνους.
Εμείς (TaxCoach) σημειώνουμε ότι ο ιδρυτής της Boyalife, Dr. Xu Xiaochun, πριν μερικά χρόνια είχε αναφερθεί ότι είχε κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα…