28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Η Κύπρος ως διέξοδος στη φορολογική μέγγενη της Ελλάδος

Η Κύπρος ως διέξοδος στη φορολογική μέγγενη της Ελλάδος

Η Κύπρος ως διέξοδος στη φορολογική μέγγενη της Ελλάδος…της Χρύσας Σωτηράκη

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο μέσω μεταφοράς της έδρας τους σε άλλη χώρα εκτός Ελλάδος, προσπαθώντας να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας των τελευταίων ετών και την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών που αναμένεται εκ νέου αύξηση από 01/01/2018 (σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους).

Τι αναζητούν οι Έλληνες/ελληνικές επιχειρήσεις;

Σανίδα σωτηρίας… σε πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον, προσπάθεια επιβίωσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και τάση απεγκλωβισμού από τη φορολογική αστάθεια αυτής της χώρας, της χώρας μας/τους.

Πρόσφατα στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο θέμα μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«…Ελληνικές επιχειρήσεις, Έλληνες επιχειρηματίες, αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, επειδή κρίνουν ότι τους συμφέρει φορολογικά.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τη χώρα εκείνη, που τους προσφέρει χαμηλότερο φορολογικό κόστος. Το αν κάνουν σωστά ή λάθος, δε θα το κρίνω εγώ. Ασφαλώς, και είναι μια εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας χαροποιεί.

Είναι παράνομη η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς;;; Ασφαλώς και όχι.

Η μετεγκατάσταση είναι δυνατή, χάρη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας. Εξάλλου, τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο, οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) δηλαδή προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν φόρο στη χώρα όπου έχουν μόνιμη εγκατάσταση επί των κερδών που προκύπτουν από την εγκατάσταση αυτή.

Μέχρις εδώ, όλα καλά.

Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα….»

Μήπως… Μήπως, (ρωτάω εγώ τώρα),  θα ήταν πιο αποτελεσματική κίνηση να δημιουργήσουν φιλικό αναπτυξιακό περιβάλλον και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις στη χώρα μας, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρξει εσωτερική κίνηση της ρευστότητας και της αγοράς, αντί να ξεκινάνε κυνήγι φοροδιαφυγής;;;

Και αφού αυτό είναι ένα πλάνο μακρινό (άπιαστο όνειρο… όνειρο απατηλό που λέει και το τραγούδι), τότε μήπως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες/Ελληνικές επιχειρήσεις με τάσεις φυγής, να προσέξουν τις κινήσεις τους προς αποφυγή φορολογικών λαθών που στο μέλλον θα τους «κοστίσουν» ακριβά;;;

 

Ας δούμε 2 βασικές κινήσεις που πρέπει να απασχολήσουν κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία:

1ον Συμφέρει η μεταφορά ή ίδρυση της επιχείρησης π.χ. στην Κύπρο;

ΚΥΠΡΟΣ: Παροχή φάσματος φορολογικών πλεονεκτημάτων προς τις εταιρείες που διεξάγουν εργασίες στην Κύπρο με βασικό πλεονέκτημα την ευνοϊκή φορολογία της που είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το εκτενές δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.).

Κύρια προνόμια της Κυπριακής Εταιρείας… γιατί Πεπρωμένο φυγείν δυνατόν…στην Κύπρο:

  • Εταιρικός φόρος εισοδήματος επί των καθαρών κερδών 12,5%
  • 0% φόρος επί των μερισμάτων ή των πληρωμών τόκων σε πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι της Κύπρου
  • Ευρωπαϊκή Εταιρεία διαφυλασσόμενη από όλες τις πρόνοιες της Ε.Ε.
  • 0% φορολόγηση των μερισμάτων και μη παρακράτηση φόρου για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (royalties) αναφορικά με τη χρήση των δικαιωμάτων εκτός Κύπρου·
  • ευνοϊκή μεταχείριση των ζημιών
  • μη επιβολή φορολογίας για την μόνιμη εγκατάσταση εκτός Κύπρου, υπό όρους
  • Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) με πάνω από 46 χώρες
  • Μη επιβολή φόρου επί κεφαλαιουχικών κερδών από τη διάθεση χρεογράφων σε αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο·
  • Μη επιβολή φόρου επί των κερδών από αναδιοργανώσεις
  • Αφορολόγητος επαναπατρισμός κερδών και κεφαλαίου.
  • 100% έλεγχος και διακυβέρνηση από τον Έλληνα επιχειρηματία
  • Χαμηλότερα νομικά, λογιστικά και ελεγκτικά έξοδα (ακόμη και κάτω του 50% συγκριτικά με τις ανάλογες Ελληνικές υπηρεσίες)
  • Χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ευρώπη (19%) – Ισχύουν επίσης μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 9% και 5%, όπως και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ πάνω σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.
  • 0% φόρος κεφαλαιουχικών κερδών για την πώληση ακίνητης περιουσίας εκτός Κύπρου
  • Φιλικές δημόσιες υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατία και αχρείαστες άσκοπες ταλαιπωρίες
  • Τραπεζικό σύστημα: επαγγελματικός τομέας τραπεζικών υπηρεσιών βασισμένος σε Αγγλικές πρακτικές και Αυστηρή Τραπεζική Εμπιστευτικότητα και με όλες τις Ελληνικές και διεθνείς τράπεζες σε πλήρη δραστηριοποίηση
  • Άρτιες θαλάσσιες και εναέριες συνδέσεις και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών

Χρόνος Διαδικασίας σύστασης: περίπου 8 εργάσιμες ημέρες για ίδρυση εταιρίας και άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.



KTC: Διαδικασία – Χρόνος και Πλεονεκτήματα ίδρυσης εταιρείας στην Κύπρο 



2ον Ορθή ενημέρωση και ορθός φορολογικός σχεδιασμός (!)

ώστε να αποφευχθεί μελλοντική φορολόγηση των κερδών της αλλοδαπής τους στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς το δικαίωμα συμψηφισμού του φόρου που είχαν ήδη καταβάλλει στην αλλοδαπή.

Δυστυχώς πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες ήδη έχουν επιλέξει την ίδρυση ή μετεγκατάσταση τους στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βιαστικές κινήσεις και χωρίς φορολογική ενημέρωση και δυστυχώς στο μέλλον θα βρεθούν προ εκπλήξεων….

Υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει να τις αρπάζουμε και ευκαιρίες που δεν πρέπει… γιατί είναι παγίδα!

Και ναι, η μειωμένη φορολόγηση είναι μια πρόκληση και παράλληλα μια παγίδα, αλλά μερικές φορές η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση δεν είναι η βιασύνη… αλλά η επιχειρηματική στρατηγική και πρόβλεψη!

… η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά = Φορολογικός σχεδιασμός (tax planning) κύριοι!

  1. Λαμβάνουμε υπόψη μας σοβαρά ότι πλέον τα περισσότερα κράτη ακολουθούν το καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών. Ανά πάσα στιγμή ένας φορολογικός έλεγχος έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των εταίρων που βρίσκονται πίσω από μια εταιρία που εδρεύει σε κράτος με προνομιακό καθεστώς.
  2. Λαμβάνουμε υπόψη μας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ίδρυσης μιας εταιρίας στο εξωτερικό.
  3. Διασφαλίζουμε τους εταίρους της αλλοδαπής, στην περίπτωση που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με τους ορθούς χειρισμούς.
  4. Εξασφαλίζουμε τις αποδείξεις μέσω των ορθών κινήσεων για την αναγνωρισιμότητα των δαπανών που προέρχονται από αλλοδαπές επιχειρήσεις.
  5. Ακολουθούμε τις ορθές φορολογικές κινήσεις για τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχονται από αλλοδαπές εταιρίες προς ελληνικές ή το αντίστροφο.
  6. Επιλέγουμε ίδρυση υποκαταστήματος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ανάλογα με τις ανάγκες της δραστηριότητας μας και προκειμένου να αποφύγουμε φορολογικά λάθη που θα μας στοιχίσουν οικονομικά στο μέλλον κ.α.

Σχεδιάζουμε φορολογικά και προσεκτικά την κάθε κίνηση, προβλέπουμε, πράττουμε…

… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Φορολογικός σχεδιασμός (tax planning) μη το ξεχνάτε !!!

Not all opportunities are to be taken. Some are traps

04.10.2017 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr



• Δείτε ακόμη….

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

• Πιτσιλής, στην Ημερίδα με Θέμα: Μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος – Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού – Ο ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts