19 Απριλίου 2024

Η μείωση της Μισθολογικής Δαπάνης για την Γενική Κυβέρνηση

Η μείωση της Μισθολογικής Δαπάνης για την Γενική Κυβέρνηση

Η μείωση της Μισθολογικής Δαπάνης για την Γενική Κυβέρνηση, ήταν σχεδόν 20% το 2013 έναντι του 2011 και 31% σωρρευτικά από το 2009.Η μείωση της Μισθολογικής Δαπάνης για την Γενική Κυβέρνηση

Τα στοιχεία έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, έπειτα από αίτημα του βουλευτού ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Ντόλιου.

Γνωστοποιήθηκε επιπλέον, ότι η Μισθολογική Δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε €15,79 δισ. το 2013 έναντι €17,4 δισ. το 2012 και €19,6 δισ. το 2011. Η μείωση ως ποσοστιαία μεταβολή κατ’ έτος ήταν χονδρικά 11% το 2012 και 10% το 2013.

Εμείς ως TaxCoach, νομίζουμε ότι στην πραγματικότητα τα νούμερα είναι λίγο περίεργα, αφενός επειδή στην εξεταζόμενη περίοδο έχουν συμβεί έντονες περικοπές σε μισθούς σε πλήθος ΔΥ, αφετέρου επειδή έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο άνω των 200 χιλιάδων ΔΥ (taxcoach.gr).

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι προ της κρίσης, ο αριθμός των ΔΥ ήταν περί του ενός εκατομμυρίου και σήμερα έχουν μείνει χονδρικά στο 0,7x και δεδομένων των δύο παραπάνω επισημάνσεών μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μείωση κατά 20% από το 2011 είναι μικρή. Προφανώς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.
Και προφανώς ο μόνος λόγος για να παραμένει υπό τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε σχετικά μικρή, είναι σε μερίδα ΔΥ να συνεχίζονται με τον έναν  ή άλλον τρόπο οι μισθολογικές σπατάλες.

Και βέβαια, με μια τέτοια μείωση, ο Δημόσιος τομέας παραμένει ελκυστικότερος ως προς τον ιδιωτικό από πλευράς αμοιβών, όταν το ζητούμενο θα ήταν στα τρία με τέσσερα χρόνια μνημονίων, να ομαλοποιηθεί αν όχι να διορθωθεί, η στρέβλωση για ίδια εργασία στον ιδιωτικό τομέα που έχει και ρίσκο, να πληρώνεται κανείς λιγότερο συγκριτικά με το Δημόσιο που είναι και ασφαλέστερο. Η παραμονή αυτής της στρεβλής κατάστασης, δεν βοηθάει καθόλου, την εξυγίανση της οικονομίας μας.

Related posts