Η μεγαλύτερη Ύφεση στη σύγχρονη ιστορία. Όλοι μας γνωρίζουμε, έχουμε ακούσει, για την Μεγάλη Ύφεση που έπληξε τις ΗΠΑ (και όχι μόνο) το 1929.
Η ύφεση αυτή, έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Ύφεση καθώς ήταν η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία, η σφοδρότερη και έντονης διάρκειας, λαμβάνοντας τον τίτλο, από μία προηγηθείσα, που είχε συμβεί στον 19ο αιώνα – μέχρι το 1929, ονόμαζαν Μεγάλη Ύφεση εκείνη του 19ου αιώνος αλλά μόλις εκδηλώθηκε αυτή του 1929, το “Μεγάλη Ύφεση” υιοθετήθηκε γι’αυτήν, καθώς η του 19ου αιώνος ξεπεράστηκε.
Ας δούμε όμως το γράφημα της Μεγάλης Ύφεσης, συγκρίνοντάς το, με την ύφεση της Ελλάδος των τελευταίων ετών:
Τι βλέπουμε; Έχοντας τοποθετήσει στο ίδιο γράφημα τις δύο υφέσεις, η ‘Μεγάλη Ύφεση’ των ΗΠΑ (κόκκινη γραμμή) δείχνει μικρή μπροστά συγκρινόμενη με την ελληνική (μπλε γραμμή) και χρονικό εύρος αυτής.
Και οι δύο υφέσεις, είχαν περιορίσει σωρευτικά το ΑΕΠ των δύο χωρών, κατά 26%. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι, ότι στην αμερικάνικη, μετά τέσσερα χρόνια ύφεσης, η οικονομία τους άρχισε να ανακάμπτει, ενώ στην ελληνική περίπτωση, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έδειξε να οριζοντιοποιείται αλλά είναι βέβαιο, ότι τουλάχιστον για άλλον έναν χρόνο, θα δείξει περαιτέρω ύφεση λόγω της παύσης της οικονομίας με τα capital controls κ.λπ..
Εάν δούμε τις συνέπειες των δύο υφέσεων από απόψεως επιδράσεώς τους στην ανεργία, στην περίπτωση των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ‘Μεγάλης Ύφεσης’, η ανεργία ανήλθε έως το 25%, όταν στην περίπτωση της χώρας μας, ανήλθε έως το 29% και έκτοτε έχει σημειώσει μια μικρή υποχώρηση, η οποία δεν είναι και ουσιαστική καθώς οφείλεται σε κρατικά προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης που σημαίνει ότι δείχνουν να μειώνεται η ανεργία, χωρίς ωστόσο να την καταπολεμούν.
Με το πρίσμα της ανεργίας, η ελληνική ύφεση είναι αρκετά μεγαλύτερη της αμερικάνικης ‘Μεγάλης Ύφεσης’ · η ελληνική ύφεση έχει δε, ήδη μεγαλύτερη διάρκεια και υπάρχει άλλο ένα μνημόνιο μπροστά μας, που επιφέρει έντονη υφεσιακή επίδραση. Άρα, ποια θα μπορούσε ορθώς να χαρακτηριστεί ως ‘Μεγάλη Ύφεση’; Η αμερικάνικη του 1929 ή η ελληνική των μνημονιακών ετών;
Η ελληνική ύφεση λοιπόν, είναι μεταξύ του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου, η μεγαλυτέρα στη σύγχρονη ιστορία του 20ου αιώνος και 21ου έως σήμερα αιώνος. Το λες και επίτευγμα!
Επιπλέον, ίσως αξίζει να εξετάσουμε, πως ξεπεράστηκε η αμερικάνικη Μεγάλη Ύφεση της περιόδου 1929+. Τότε η οικονομία είχε εισέλθει σε εντονότατη ύφεση και η ψυχολογία ήταν χάλια και με κακή ψυχολογία, η αγορά και πραγματική οικονομία δεν μπορούσε να ανακάμψει. Η ύφεση ήταν αυτοτροφοδοτούμενη. Κανείς ιδιώτης δεν επενδύει σε μια τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς οι ιδιώτες λαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο. Χρειάστηκε η παρέμβαση του κράτους τότε, που με κρατικές επενδύσεις, μεγάλο μέρος των οποίων στρέφονταν στην προετοιμασία των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν και στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, διοχέτευσαν χρήμα στην οικονομία, η οποία άρχισε όπως φαίνεται και από το γράφημα να ανακάμπτει.
>>>•<<<
Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες
• Την Πέμπτη 16/7ου, ενδιαφέρον Σεμινάριο! Διαχείριση ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ για Αυξημένη επιτυχία
✎ Julius Baer: Αύξηση του πλούτου στην Ευρώπη, σημαντική μείωση στην Ελλάδα
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα