22 Αυγούστου 2024

Η μετοχής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε διαγραφή από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Η μετοχής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε διαγραφή από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Εάν δεν γνωρίζατε, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύονταν εδώ και κάποια χρόνια στο NYSE, δηλαδή στο New York Stock Exchange (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), στο οποίο εκτός από αμερικάνικες εταιρίες, διαπραγματεύονται και πολλές ως επί το πλείστον μεγάλες εταιρίες από άλλες χώρες.

Πάλι εάν δεν γνωρίζετε, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι το με διαφορά μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διαπραγματεύονταν με την μορφή των American depositary receipts (“ADRs”), που στα ελληνικά μπορούμε να μεταφράσουμε ως αμερικάνικα αποθετήρια έγγραφα· μην μπερδεύεστε όμως και κρατήστε την ουσία, ότι τα ADR είναι το ίδιο πράγμα με τις μετοχές, δηλαδή στην ουσία η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύονταν στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.

Όμως η κατ’ουσίαν χρεοκοπία της Εθνικής, όπως άλλωστε και όλων των ελληνικών τραπεζών και γι’αυτό χρειάζονται σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων, έχει στοιχήσει στην μετοχή της που έχει καταρρεύσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά εννοείται, και στο αμερικάνικο που διαπραγματεύονταν · οι πορείες της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο και των ADR της στο αμερικάνικο χρηματιστήριο είχαν πορεία παράλληλη, προς το … μηδέν.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης συνεπεία της ουσία χρεοκοπίας της, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ως Οργανισμός, αποφάσισε στην 27η Νοεμβρίου (2015) την διαγραφή των ADR της Εθνικής Τράπεζας από το NYSE. Η μετοχή (ADR) της Εθνικής προέρχονταν από βουτιά περίπου 14% μόνο την προηγούμενη Παρασκευή περιοριζόμενη στα $0,16 και μια κατάρρευση από την αρχή του 2015 έως τότε (τέλη Νοεμβρίου) της τάξης του 91%.

Ο κωδικός της Εθνικής στο NYSE ήταν NBG (από το National bank Greece) σε κοινές και προνομιούχες μετοχές, που η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη και οι συναλλαγές σε αυτά, διεκόπησαν.

Οι Λόγοι για την Διαγραφή

Βασικός λόγος ήταν η κατάρρευση κατά 91% από την αρχή του τρέχοντος έτους και βέβαια οι συνεπακόλουθα, χαμηλότατες τιμές των ADR, κάτω του ενός δολαρίου, σύμφωνα με το άρθρο 802.01D του NYSE για τις εισηγμένες εταιρίες σε αυτό. Η Τράπεζα είχε προειδοποιηθεί από το NYSE, με περιθώριο 6 μηνών, να ανακτήσει η μετοχή της την ελάχιστη απαιτούμενη τιμή, κάτι βέβαια που δεν έγινε.

Το NYSE θα αιτηθεί στην Securities and Exchange Commission (SEC) ή αλλιώς αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς, να προχωρήσει στην διαγραφή των ADRs της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η ελληνική τράπεζα, μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης σε επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου του NYSE.

Τώρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται ανεπίσημα, στην OTC αγορά (over the counter), μια μη οργανωμένη, ανεπίσημη «ρηχή» αγορά στην Αμερική, που ουσιαστικά κάνει ελάχιστες συναλλαγές και δεν εποπτεύεται και έχει πολύ μεγάλο κίνδυνο. Θα λέγαμε ότι έπεσε από την Α’ Εθνική κατηγορία σε τοπικό πρωτάθλημα…

Κατάντια για παλαί ποτέ κραταιά ελληνική τράπεζα, που είχε και την (παρ)ονομασία, «η μεγάλη μας φίλη»…

Related posts