21 Αυγούστου 2024

Η ομιλία του αμερικανού Πρέσβη στο 29ο Συνέδριο The Greek Economy Conference

Η ομιλία του αμερικανού Πρέσβη στο 29ο Συνέδριο The Greek Economy Conference

Ακολουθεί η ομιλία του αμερικανού πρέσβη, κ. Pyatt, στο 29ο Συνέδριο The Greek Economy Conference, στο Intercontinental Hotel, μεταφρασμένη στα ελληνικά:


Καλησπέρα σας. Καθώς διανύουμε την επίσημη περίοδο  πένθους για τον πρώην Πρόεδρο Μπους, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε πολλούς Έλληνες που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, για τον θάνατο αυτού του σπουδαίου αμερικανού πολιτικού, όπως θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και το Επιμελητήριο.

Ηλία, Σίμο, Θανάση, σας ευχαριστώ που με έχετε εδώ, σήμερα.Είμαι ευγνώμων και στο ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, για την υποστήριξή σας όχι μόνο σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και για την συνεχή στενή συνεργασία με την αμερικάνικη αποστολή και την υποστήριξη της αμερικανο-ελληνικής συμμαχίας.

Αυτό είναι το σημαντικότερο και πιο επίκαιρο από τρία συνέδρια για την ελληνική οικονομία, που σπονσοράρονται από το Amcham, και είχα την τιμή να ομιλήσω.

Από τότε που μίλησα στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, έχουμε μια σειρά από σημαντικά επιτεύγματα. Τότε, δημιουργούσαμε momentum για τον ρόλο μας ως τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από τότε, η Ελλάδα εξήλθε επιτυχώς από μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης. Αυτό σηματοδότησε ένα βήμα στην επιστροφή της Ελλάδος στην στην οικονομική κανονικότητα και σε μια νέα ευημερία, η οποία θα συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα καθώς η χώρα συνεχίζει την πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και βελτιώνει την διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

Η ευρεία αντιπροσώπευσή μας στην ΔΕΘ, και η ενίσχυση των σχέσεών μας, οδήγησε την κυβέρνηση Τραμπ στην δέσμευση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά αυτή την περίοδο ανάκμαψης και ακόμα περισσότερο.

Περισσότερες από 50 αμερικάνικες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο εύρος καινοτόμων τομέων, συμμετείχαν στην ΔΕΘ. Επίσης η συμμετοχή μας στην ΔΕΘ, βοήθησε να ενισχύσουμε την επένδυσή μας στην Ελλάδα, ως πυλώνα τοπικής σταθερότητας.

Μέσω της εμπειρίας μας στην ΔΕΘ, φάνηκε η τεράστια δυναμική της Ελλάδος , και της Βορείου Ελλάδς ειδικότερα. Μετέφερε στις ΗΠΑ, το concept ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια αγορά των 11 εκατομμυρίων, αλλά εξυπηρετεί σαν πύλη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει θετικά βήματα για να ξεκλειδώσει αυτή την δυναμική, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις διεθνείς επιχειρήσεις που αναζητούν την επέκτασή τους σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη αγορά, και εμείς προτιθέμεθα να σταθούμε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες της Ελλάδος στο να έχει έναν ηγετικό ρόλο στην επίλυση μακρόχρονων διπλωματικών θεμάτων στην περιοχή, και επιβεβαιώνουμε το κοινό όραμά μας για αναβάθμιση των χωρών της περιοχής στους Ευρωπαϊκούς και Υπερ-Ατλαντικούς Θεσμούς.

Βλέπουμε την ΔΕΘ ως μία βάση εκτόξευσης για εντατικοποιημένες προσπάθειες με στόχο την βάθυνση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ΔΕΘ, ο υπουργός Ross συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ξανά με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπου και φιλοξένησαν αμερικανούς αξιωματούχους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Από την δική μου εμπειρία στην Έκθεση, εντυπωσιάστηκα απ’την ενέργεια και ενθουσιασμό των νέων, ντόπιων καινοτόμων επιχειρηματιών, όχι μόνο κατά την διάρκεια των δικών μας Innovation Hub εκδηλώσεων, αλλά κυρίως από το ‘Digital Greece’ της ελληνικής πολιτείας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός ψηφικαής πολιτικής, Παππάς, χτίζοντας πάνω στις βάσεις από την ΔΘ, ξεκίνησε συζητήσεις από start-ups με κορυφαίες αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρίες. Οι συζητήσεις εστίασαν στο πώς να δημιουργηθούν ευκαιρίες εδώ, και στο πώς να μοχλεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος. Μαζί με το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, αναπτύσσουμε ένα follow-on πρόγραμμα κατά την ερχόμενη άνοιξη, το οποίο θα φέρει σε επαφή αμερικάνικα επενδυτικά κεφάλαια και ελληνικές start-ups.

Πέραν από το χώρο της καινοτομίας, βλέπω και άλλους τέσσερις τομείς που προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τους αμερικανούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Ο πρώτος τομέας είναι της ενέργειας. Η επέκταση και αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ενθαρρυντικά σημάδια από την αρχική αγορά ελέγχου για τον FSRU (μονάδας αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, η συνεχιζόμενη πρόοδος στον Αγωγό TAP, και τα θετικά σημάδια στο θέμα της διασύνδεσης με την Βουλγαρία, όλα, δείχνουν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδος σαν ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Βλέπουμε πολλές πρόσθετες δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, όπως με το project της ExxonMobil για εκμετάλλευση κοιτασμάτων ανοιχτά της Κρήτης, μαζί με την Total και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Θεωρούμε ότι το αμερικάνικο LNG μπορεί να είναι εμπορικά ανταγωνιστικό, και επίσης αναμένουμε ότι αμερικάνικες εταιρίες με αμερικάνικη τεχνογνωσία και τεχνολογία, θα παίξουν έναν κομβικό ρόλο στο να βοηθήσουν την Ελλάδα στο να συναντήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές.

Οι Μεταφορές και τα Logistics είναι μια άλλη περιοχή, που ήδη το αμερικάνικο ενδιαφέρον, κάνει κάποια διαφορά. Π.χ. από τον περασμένο Απρίλιο, η ελληνοαμερικάνικη εταιρία Onex έχει εξυπηρετήσει και επισκευάσει 38 πλοία στα ναυπηγία της Σύρου, δημιουργώντας περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας στην διαδικασία του να βοηθήσει στην αναβίωση αυτού του σημαντικού οικονομικού asset, που κυριολεκτικά, σκούριαζε όταν είχα πρωτοεπισκεφτεί την Σύρο. Δουλεύουμε σκληρά  στο να ενθαρρύνουμε περιρρότερους αμερικανούς επενδυτές να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, και αθ σημειώσω ότι η Onex, χρησιμοποίησε την ευκαιρία της ΔΕΘ, για να εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον της στο να αγοράσει επίσης τα ναυπηγία Ελευσίνος και Σκαραμαγκά, και ελπίζω ότι θα προχωρήσουν και αυτά, επίσης.

Ο μεγαλύτερος οδηγός ανάπτυξης στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια, είναι ο τουριστικός τομέας. Αμερικανοί επενδυτές με εύρος από την Marriott και Hyatt, έως και την Airbnb, επωφελούνται από, και βοηθούν την επιτάχυνση της αύξησης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της ανάπτυξης θα έλθει από την χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και από την διαφοροποίηση των μερών που επισκέπτονται οι τουρίστες. Και σχετικά με αυτό, είχαμε μια αντιπροσωπεία από το Σικάγο, όπου είδα το έντονο ενδιαφέρον της να αναπτύξουν έναν αριθμό άμεσων αεροπορικών υπηρεσιών  από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, που θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες από την American Airlines από το Σικάγο, αρχίζοντας από το ερχόμενο έτος.

Τέλος, είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Η εκδήλωση του AmCham στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα, βοηθάει στην διατήρηση της εστίασης σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Είναι μια περιοχή όπου η στενή συνεργασία μεταξύ των κανονιστικών μας αρχών είναι σημαντική για να βοηθήσουν επενδυτές στο να αναπτύξουν σημεία ευκαιριών.

Πιστεύω ότι το momentum από την ΔΕΘ, θα υλοποιηθεί σε όλους τους παραπάνω τομείς. Παρόλο που είμαι σθεναρός υποστηρικτής των διμερών οικονομικών και εμπορικών δεσμών μας, η επιτυχία στην προσέλκυση αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα, εντέλει θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και αποφάσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Αναμφίβολα έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, αλλά είναι πολλά που παραμένουν να γίνουν, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει για τα καλά, σε μια θετική πορεία.

Συχνά ακούω διάφορους, που λένε, ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές, έτσι ώστε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Διαφωνώ. Πιστεύω ότι η αναμονή θα είναι ένα τεράστιο λάθος, και θα μπορούσε να αναστείλει το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί από την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την ΔΕΘ και άλλων προσπαθειών από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα κατά τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένης της ομοφωνίας μεταξύ των ηγετικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενθαρρύνω τους αρχηγούς των κομμάτων να συνεχίσουν να προχωρούν προς τα μπροστά. Τα βασικά σημάδια που θα εξετάσω, περιλαμβάνουν την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων γύρω από το έργο του Ελληνικού και την προώθηση της άδειας Casino και της περαιτέρω ανάπτυξης του ακινήτου, διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες σε βασικά έργα υποδομής όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το ναυπηγείο Ελευσίνας, τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και την έναρξη κατασκευής του IGB.

Οι πολιτικές για την προώθηση της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι σημαντικές εάν η Ελλάδα πρόκειται να ανταγωνιστεί σε βιομηχανίες βασισμένες στη γνώση και δημιουργικές. Τα προγράμματα που αποσκοπούν στη μείωση της πειρατείας στο Διαδίκτυο είναι θετικά πρώτα βήματα -αλλά πολλά άλλα μπορούν να γίνουν.

Επομένως, σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας για να συνεχίσουμε να τονίζουμε τις ευκαιρίες αλλά και να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις και πρόοδο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για όλα αυτά τα ζητήματα, διασφαλίζοντας ότι οι λαμβάνοντες πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, παραμένουν συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να αναπτύξουμε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επιστροφή της Ελλάδας στην ευημερία, ώστε να μπορέσετε να διαδραματίσετε τον ιστορικό σας ρόλο ως ανατολικό προπύργιο της Ευρώπης. Ευχαριστώ.

Related posts