2 Μαΐου 2024

Η πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού στο εφτάμηνο

Η πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού στο εφτάμηνο

Η πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού στο εφτάμηνο: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ή 1,25% του ΑΕΠ στο εφτάμηνο του 2014, όταν ο στόχος ήταν για €800 εκατ. ή 0,4% του ΑΕΠ.κρατικός προϋπολογισμός

Προκύπτει συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά €1,5 δισ..
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στα €1,8 δισ. από πρωτογενές έλλειμμα €1,9 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο εφτάμηνο τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκε στα €1,7 δισ. ή στο 0,95% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα €3,4 δισ. ή 1,8% του ΑΕΠ. Προκύπτει συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου περίπου κατά €1,6 δισ..

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται, αιτιολογημένα λόγω της μεταφοράς των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους €1,5 δισ., χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αλλά αισθητά υψηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Ειδικότερα, κατά το επτάμηνο του 2014:

  • Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα €29,5 δισ., περίπου €1,3 δισ. χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά και περίπου €700 εκατ. υψηλότερα από το στόχο. 
  • Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα €26,2 δισ., περίπου €600 εκατ. χαμηλότερα από πέρυσι λόγω και των υψηλότερων – εφέτος – επιστροφών φόρων, όμως €460 εκατ. υψηλότερα από το στόχο.
  • Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα €28,2 δισ., περίπου €570 εκατ. υψηλότερα από πέρυσι και €720 εκατ. καλύτερα από το στόχο.

Ενώ, τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούλιο, ήταν €1,5 δισ. υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και €465 εκατ. καλύτερα από το στόχο του μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν €562 εκατ. καλύτερα από το στόχο, σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014.

Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα €2 δισ. έναντι €900 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα €23,6 δισ., περίπου €1,5 δισ. χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και €880 εκατ. καλύτερα από το στόχο.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν περίπου στα €3 δισ., αυξημένες κατά 40% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

 

Related posts