Ο Dan Price, CEO και βασικός μέτοχος της Gravity Payments, ένας τύπος με μακρύ μαλλί και μουσάκι, όπως είχε ο Μπραντ Πιτ κάποτε, αποφάσισε το 2015 να δώσει αύξηση σε όλους τους εργαζόμενούς του, που έβγαζαν περί των $35 χιλιάδων ετησίως, στα επίπεδα των $70 χιλιάδων.
Ο Price αποφάσισε να πράξει έτσι, αφού διάβασε μία μελέτη που έλεγε ότι η ευτυχία που αισθάνεται κανείς, βελτιώνεται αρκετά εάν βγάζει $70.000 ετησίως και μειώνεται πολύ εάν βγάζει λιγότερα. Προφανώς έχει να κάνει με το κόστος ζωής στις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, το μέσο κόστος ζωής στις ΗΠΑ και σε ετήσια βάση, είναι για έναν ενήλικα ανύπαντρο χωρίς παιδί $28.458, για ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα παιδί $56.176 και για ένα ζευγάρι με τέσσερα παιδιά $82.871.
Η Gravity Payments είναι μια εταιρία που ξεκίνησε όταν ο Price ήταν φοιτητής, 19 ετών, στο δωμάτιο της φοιτητικής Εστίας. Το 2015 που ο Price αποφάσισε να κάνει αυτή την τολμηρή κίνηση σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζόμενών του, η Gravity διαχειρίζονταν περί των 6,5 δισ. σε πληρωμές που αφορούσαν 12.000 επιχειρήσεις.
Η Gravity Payments είναι μια μικρή εταιρία (για τα αμερικάνικα δεδομένα), με έδρα στο Σιατλ, στην οποία, πολλοί εκ των εργαζόμενών της, όταν έπαιρναν περί των $ 35 χιλιάδων, ‘πάλευαν’ με τις δαπάνες που έπρεπε να καλύψουν και τους λογαριασμούς. Επομένως η απόφαση του Dan, εξέπληξε ευχάριστα τους εργαζόμενους. Η απόφαση αφορούσε περίπου 70 εργαζόμενους, καθώς αυτοί έπαιρναν λιγότερα από $ 70 χιλιάδες.
Είναι δε σημαντικό ότι ο Dan ‘χρηματοδότησε’ την κίνηση αυτή, της μεγάλης αύξησης του μισθού σε περίπου 70 εργαζόμενούς του, συνολικού κόστους σχεδόν $ 1,8 εκατ. ετησίως, βασικά με την περικοπή της δικής του ετήσιας αμοιβής ύψους $ 1,1 εκατ. σε $ 70 χιλιάδες (δηλαδή στα επίπεδα αμοιβής όλων των άλλων, που εργάζονται στην εταιρία του), το υπόλοιπο δε, από τα κέρδη της εταιρίας, που για το 2015 υπολογίζονταν σε $ 2,2 εκατ..
Ο Price ανταπεξήλθε κατά την ισχυρή ύφεση του 2008 χωρίς απολύσεις και παρά το γεγονός ότι έχασε το 20% του τζίρου του. Οι περισσότεροι από τους νέους ως επί το πλείστον εργαζόμενούς του, παρέμειναν μαζί του, υποστήριξαν την εταιρία, και έτσι, ο Price, βλέπει την κίνηση αυξήσεως των αποδοχών τους, ως κάτι που ανταμείβει την πίστη και προσφορά τους.
Όπως ανέφερε ο Price, “Νομίζω ότι αυτό είναι ό,τι αξίζει σε όλους” και πρόσθεσε ότι “Το να βλέπω ανθρώπους να αναπτύσσονται εδώ, ήταν καταπληκτικό. Και ήθελα να το περάσω αυτό και στην επόμενη γενιά των μελών της ομάδος μας”.
Τι συνέβη όμως έναν χρόνο μετά την εντυπωσιακή αυτή κίνηση;
Πρώτα απ’όλα, όταν έγινε η εντυπωσιακή κίνηση, ο Dan κατηγορήθηκε από διάφορα μέσα, ότι δεν το έκανε από αγαθές προθέσεις αλλά ότι η κίνησή του, ήταν μια πονηρή κίνηση δημοσίων σχέσεων. Ο ίδιος ο Dan απαντάει ότι δεν ισχύει, άλλωστε εάν ίσχυε, θα σήμαινε ότι είναι ιδιοφυία, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν δεδομένο εκ των προτέρων και είχε κόστος υψηλό για τα μεγέθη της εταιρίας. Και όντως, τρία από τα βασικά τους στελέχη έφυγαν από την Gravity, θεωρώντας ότι ήταν άδικο άλλοι εργαζόμενοι (εννοούσαν αυτούς που έβγαζαν λιγότερα από $ 70.000) να ελάμβαναν τόσο μεγάλες αυξήσεις, στα επίπεδα του δικού τους μισθού, όταν δεν συνέβαλαν εξίσου στην πορεία της εταιρίας.
Από την άλλη όμως και ως παράδειγμα, ήρθε στην Gravity, η Tammi Kroll, που όταν μεταπήδησε ήταν στέλεχος στην Yahoo με μεγαλύτερη αμοιβή. Άλλα όπως δήλωσε η ίδια, παρόλο που μέχρι τότε ‘κυνηγούσε’ κυρίως την αμοιβή, όταν έμαθε για την κίνηση του Dan στην Gravity, συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα, πέραν των χρημάτων, πράγματα που έχουν να κάνουν με την όλη πολιτική μιας επιχείρησης σε σχέση με τους εργαζόμενούς της, πελάτες κλπ. Αποφάσισε λοιπόν και έστειλε βιογραφικό και στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Gravity, παρά την μικρότερη αμοιβή.
Η κίνηση του Dan, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, έγινε viral, κάτι που είχε αρνητικά και θετικά. Τα αρνητικά ήταν ότι κάποιοι πελάτες, κρίνοντας ότι η κίνηση του Dan είχε πολιτικές αποχρώσεις, έφυγαν. Έχασε δηλαδή η Gravity κάποιους πελάτες. Όμως, κέρδισε άλλους πελάτες, περισσότερους από αυτούς που έφυγαν, άρα το ισοζύγιο είναι θετικό.
Άλλη μία θετική συνέπεια για την Gravity, είναι ότι με την δημοσιότητα που έλαβε, έγινε αγαπημένη εταιρία για να εργαστεί κάποιος: της στέλνουν μεγάλο πλήθος βιογραφικών και μπορούν να επιλέξουν από μια μεγαλύτερη ‘δεξαμενή’ υποψηφίων εργαζομένων, τους καλύτερους από αυτούς. Απέκτησε η Gravity, με άλλα λόγια, μια ευχέρεια στην απόκτηση νέων εργαζομένων, αν και όταν χρειάζεται. Και όντως, στο διάστημα πάνω από έτος που πέρασε, το σύνολο των εργασιών της, έχουν αυξηθεί τόσο που την αναγκάζουν σε νέες προσλήψεις.
Βεβαίως δεν γνωρίζει κανείς πως θα λειτουργήσει αυτό το στάτους, μακροπρόθεσμα. Καθώς μακροπρόθεσμα, θα εκλείψει η έντονη δημοσιότητα από το θέμα, αλλά τα κόστη αμοιβής των εργαζομένων με $ 70 χιλιάδες ετησίως, παραμένει σταθερό – εφόσον δεν αλλάξει επί τα χείρω, με νέα απόφαση. Και άλλο ένα ζήτημα, είναι ποιο το μήνυμα που στέλνει προς τους εργαζόμενούς της, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, όταν καλύτεροι και ολιγότερο καλοί εργαζόμενοι, αμείβονται το ίδιο; Βεβαίως, η κατάσταση αυτή, μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που βλέπουν ότι προσφέρουν περισσότερα στην Gravity, από ό,τι κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά από την άλλη, δυσαρεστεί πέντε ή δέκα αλλά ευχαριστεί 90. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ευχαριστώντας έντονα την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Gravity, η μεγάλη αυτή πλειοψηφία θα πασχίζει για το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε αφενός να εξασφαλίσουν την θέση τους σε αυτήν (αφού συνιστά μια καλή θέση εργασίας), αφετέρου ως ανταπόδοση. Ενδεχομένως λοιπόν, το ισοζύγιο είναι θετικό, κτίζοντας ατμόσφαιρα ομάδος.
Προς το παρόν πάντως, το παρακινδυνευμένο εγχείρημα του Dan, δείχνει να είναι επιτυχές.