Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το ζήτημα το αναφέρουμε κάθε φορά που έρχεται μία κύρωση. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Συζητάμε την κύρωση μίας σύμβασης, έρχονται τρεις υπουργικές τροπολογίες, έρχονται βουλευτικές, εκπρόθεσμες και μέσα σε πραγματικά πολύ λίγα λεπτά, χωρίς να μπορεί να γίνει συζήτηση, χωρίς να μπορεί να ανοιχτεί κατάλογος ομιλητών στην ουσία, καλούμαστε να δούμε τέτοια ζητήματα κρίσιμα, πολλά εκ των οποίων είναι κατά παρέκκλιση διατάξεων, είναι για χρηματοδότηση κοκ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Χρειάζεται εδώ να αποφασίσουμε ότι εν πάση περιπτώσει θα νομοθετούμε όχι με προχειρότητα.
Έρχομαι συγκεκριμένα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 309, η οποία πράγματι λέει ότι κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελετών και σύναψης συμβάσεων προχωρούμε σε αυτήν τη διαδικασία.
Πριν λίγες μέρες είχε έρθει ο Πρωθυπουργός και μίλησε για τις «παρεμβάσεις» τις παλαιότερες. Και βλέπουμε κατά παρέκκλιση, ακριβώς τις επόμενες ημέρες, να έρχονται τέτοιες τροπολογίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η διαφάνεια φαίνεται στον τρόπο που νομοθετούμε και στο τι βάζουμε σε κάθε τροπολογία και στο τι φέρνουμε. Διότι δεν αφορά μόνο τον εκάστοτε Υπουργό, βέβαια, αυτό όταν νομοθετούμε κάτι.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, λοιπόν, ο λογαριασμός αυτός θα αποτελεί ένα μέσο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς θα κατατίθενται σε αυτόν χρηματικά ποσά από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από χορηγήσεις χρηματοδοτικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για άλλη μία φορά λοιπόν, παρά το γεγονός ότι μπορεί η ρύθμιση αυτή να χρειαζόταν κάποια στιγμή να τη δούμε και να ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, έρχεται να νομοθετήσουμε σε μία κύρωση συμφωνίας, έξι μέρες μετά -και το είπε και ο κ. Τζελέπης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- τη συζήτηση για το προσφυγικό. Συζητούμε, λοιπόν, τώρα το λογαριασμό για την αρωγή των προσφύγων, ενώ ψηφίσαμε πριν λίγες ημέρες ολόκληρο νομοσχέδιο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σημειώσω -και γι’ αυτό θα ήθελα να είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλεξιάδης, όχι γιατί τον ήθελα να παραμείνει σε όλη τη διαδικασία για κάποιον άλλο λόγο- ότι βιάστηκε, κυρίες και κύριοι, να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού αρωγής προσφύγων. Πρόκειται για την Υπουργική Απόφαση 520/2-3-2016.
Πρώτα, λοιπόν, έβγαλε την Υπουργική Απόφαση -στις 2 Μαρτίου- για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού αρωγής προσφύγων. Η κίνηση και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρεια καθορίζεται με τις υπουργικές αποφάσεις.
Έβγαλε, λοιπόν, Υπουργική Απόφαση στις 2 Μαρτίου και ερχόμαστε σήμερα με τροπολογία να το περάσουμε και να νομοθετήσουμε για να φέρει νέα υπουργική απόφαση στη συνέχεια μετά την τροπολογία. Όχι προχειρότητα! Όχι διπλές δουλειές! Όχι προχειροδουλειές!
Το επόμενο θέμα αφορά, βέβαια, τη βουλευτική τροπολογία, η οποία έγινε αποδεκτή. Πρώτον, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη. Και μιλάω σε μία διαδικασία που γίνεται έτσι όπως γίνεται και είναι μία εκπρόθεσμη τροπολογία. Μιλάω για τη ΔΕΗ.
Δεύτερο στοιχείο: Αναφέρετε μέσα ότι ουσιαστικά αίρει το γεγονός ότι υπήρχε ένας περιορισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ότι πρέπει να διέπει έναν περιορισμό της εκλογιμότητας των εκπροσώπων των εργαζομένων σε μία και μόνο θητεία.
Σας ρωτήσαμε και σας ξαναρωτάμε: Αφορά τον κ. Φωτόπουλο η συγκεκριμένη ρύθμιση; Σας το ρώτησαν αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και σας το ρώτησε και ο εταίρος σας, ο οποίος έχει επιφυλάξεις με βάση αυτό το γεγονός.
Κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μείνατε μόνοι αυτήν τη στιγμή να υπερασπίζεστε την τροπολογία για την επέκταση του κ. Φωτόπουλου στο Συμβούλιο, αν είναι αυτό το γεγονός, διότι δεν έχετε απαντήσει μέχρι τώρα.
Με τη διαφάνεια και με αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Παρακαλώ, να υπάρχουν απαντήσεις και στα δύο ζητήματα. Επέλεξα δύο συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία άπτονται συγκεκριμένων προβλημάτων της χώρας μας, του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, τα οποία θέλουν μία σοβαρότητα, μία αντιμετώπιση, διότι βλέπουμε καθημερινά ότι χάνεται ο έλεγχος.
Το κράτος είναι απόν από τον Πειραιά, από την Ειδομένη. Είναι απόν από όλες τις διαδικασίες στα νησιά. Το κράτος να είναι παρόν δεν σημαίνει δακρυγόνα. Σημαίνει να μπορέσει να υπάρχει έλεγχος απλός, σε απλά ζητήματα.
Στα θέματα του προσφυγικού, λοιπόν, έρχονται σήμερα επιπρόσθετες τροπολογίες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Χρειάζονται απαντήσεις και χρειάζεται σοβαρότητα πριν την αποτελεσματικότητα.