28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Θ. Θεοχάρης: Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2014 και Εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου για μη υποβολή ΦΠΑ

Θ. Θεοχάρης: Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2014 και Εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου για μη υποβολή ΦΠΑ

Συγκεντρωτικές καταστάσεις Εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρουΣημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη: 1) στην υποχρεωτική υποβολή για τις Συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις επιχειρήσεις για το 2014 και 2) Στην μη υποβολή ΦΠΑ θα στέλνεται εντός 10 ημερών Εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή, την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ήπια εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις για το 2014, 

Στην υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών όγκων, με αντικείμενο το φορολογικό και εργατικό καθεστώς, στην οποία είχε κληθεί ο κ. Θεοχάρης, άκουσε πολλούς βουλευτές να θέτουν το ζήτημα των συγκεντρωτικών δηλώσεων εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις.

«Εξετάζουμε τι θα κάνουμε για φέτος, ώστε να μην πάμε με τόσο βίαιο τρόπο και να εισάγουμε αυτό τον θεσμό σταδιακά για το 2014, προκειμένου το 2015 να πάμε σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου», καθησύχασε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:

«Θα κάνουμε μια προσπάθεια να αμβλύνουμε τη δυσκολία για φέτος, ώστε να μπούμε ομαλά στον νέο θεσμό».

Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε ότι «ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, απλοποιεί πάρα πολύ τις υποχρεώσεις που είχαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις».

«Είναι ένα επίτευγμα εκσυγχρονιστικό, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν καλύτερα, πιο άνετα, θα μειώσει τα διοικητικά βάρη», είπε ακόμη ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Ειδικότερα για το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, της εφαρμογής του οποίου υπεραμύνθηκε, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να επισημάνει στους βουλευτές ότι δεν είναι καινοφανές, υπάρχει και σε άλλες χώρες και μάλιστα με πολύ πιο λεπτομερή στοιχεία.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι καλύτερη από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

«Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών είναι μικρότερη υποχρέωση και ευκολότερο έργο από τη διασύνδεση με Wi-Fi ενός beach bar ή ενός καφενείου σε ένα απομακρυσμένο χωριό με τη Γενική Γραμματεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων, αντιμετώπισης της αποφυγής ΦΠΑ, ενώ θα κοπεί και ο βραχνάς των εικονικών τιμολογίων, που ταλαιπωρεί πολλές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε την περίπτωση του ΗΡΑΚΛΗ, που ταλαιπωρήθηκαν οι προμηθευτές του.

Το μέτρο αυτό, όπως, εξάλλου, ανέφερε, θα επιτρέψει στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου υπάρχει ασυμφωνία των στοιχείων μεταξύ των επιχειρήσεων και «θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφών ΦΠΑ χωρίς κανένα έλεγχο», καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ασυμφωνίες. Είπε, επίσης, ότι μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα σταματήσουν και οι αυτοψίες.

Όσον αφορά  τον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι εισάγεται για πρώτη φορά με τον Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας.

Έδωσε επεξήγηση: ότι ο εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου είναι ένας προσδιορισμός του φόρου χωρίς δήλωση. Η φορολογική διοίκηση θα περιμένει τη λήξη της προθεσμίας και μέσα σε δέκα μέρες από την εκπνοή της θα στέλνει τον εκτιμώμενο φόρο σε όποιον δεν κάνει τη δήλωση.

«Ο φόρος αυτός θα είναι μεγάλος σε σχέση με τον κανονικό φόρο, πράγματι. Αυτό, όμως, θα αναγκάσει τον οφειλέτη, την επόμενη ακριβώς μέρα να κάνει δήλωση και να σβήσει αυτός ο φόρος, διότι ο εκτιμώμενος φόρος είναι ένας πολύ αδύναμος φόρος και σβήνει αμέσως μόλις υποβληθεί η δήλωση».

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, «μπορεί να σου στείλω 5.000 ευρώ ΦΠΑ να πληρώσεις και εσύ να κάνεις δήλωση για μηδενικό ΦΠΑ. Θα σβήσουν τα 5.000 ευρώ και θα μηδενίσουν».

Τέλος, όταν ερωτήθηκε για το ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι «κρατάει την εγκύκλιο με τις βελτιώσεις επίτηδες μέχρι να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση και να βγει μια εγκύκλιο που θα ρυθμίζει όλα τα συναφή ζητήματα».

 

Related posts