2 Μαΐου 2024

ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα

ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα

ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα · αυτή είναι η διαπίστωση της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιστούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα

Σύμφωνα με την Έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ της εξαμηνιαίας αποτύπωσης οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων) και για το πρώτο εξάμηνο του 2014, που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1051 επιχειρήσεων στο διάστημα 2 έως 9 Ιουλίου 2014, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν σε αυτό το εξάμηνο, ότι μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες.

Η συνολική πτώση στο τζίρο σε ετήσια βάση, δηλαδή στο διάστημα Ιούλιος 2013 με Ιούλιο 2014, μειώθηκε κατά 20%. Παράλληλα από την έναρξη της κρίσης, η πτώση του τζίρου ‘αγγίζει’ το 74%.

030914-7

Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου και κατά συνέπεια τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αντίστοιχη εικόνα διαγράφεται στην απασχόληση, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στις υποχρεώσεις και στις οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά στην πολιτική κατάσταση, το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου του 2013. Στις προτιμήσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με δεύτερη την Νέα Δημοκρατία, ενώ η εικόνα πριν από ένα χρόνο (Ιούλιος 2013) ήταν αντίστροφη με πρώτη την Νέα Δημοκρατία.

Related posts