6 Ιουλίου 2024

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τον Φεβρουάριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ευρωζώνη (+0,1), στις 108 μονάδες, αλλά και την ΕΕ (+0,3), στις 108,9 μονάδες.

Αναλυτικότερα: Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος είναι αποτέλεσμα της μικρής αύξησης του σχετικού δείκτη στη Βιομηχανία (+0,5) και τις Υπηρεσίες (+1) και περισσότερο στις Κατασκευές(+2,6), ανοδικές τάσεις οι οποίες αντισταθμίζονται κυρίως από την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,4) και σε μικρότερο βαθμό από την οριακή μείωση στο Λιανικό Εμπόριο (-0,4).

Σε επίπεδο χωρών, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ισπανία (+1,3) και την Γαλλία (+1,1), παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο στην Ολλανδία (+0,1) και την Ιταλία (+0,2) και επιδεινώθηκε στην Γερμανία (-0,8). Η οριακή καλυτέρευση των προσδοκιών σε επίπεδο ΕΕ προέρχεται από τη βελτίωση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2,3), η οποία και αντιστάθμισε την υποχώρηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (-0,7).

Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς στην ΕΕ σημειώθηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών.

ΕΛΛΑΔΑ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, λόγω κάμψης προσδοκιών στους περισσότερους τομείς και αισθητής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο. Παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).

Στους επιμέρους τομείς, με εξαίρεση τη Βιομηχανία, σημειώνεται πτώση, η οποία είναι ισχυρή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές. Σημαντική κάμψη σημειώνεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013. Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος.

Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.

Διαβάστε αναλυτικά την τελευταία Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αμέσως παρακάτω:

Related posts