18 Μαΐου 2024

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες (από 104,2 στην προηγούμενη μέτρηση), διακόπτοντας την ανοδική πορεία του προηγούμενου διμήνου, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αυτό συνέβη λόγω της επιδείνωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου.

Αναλυτικότερα, στο Λιανικό Εμπόριο, η κάμψη συσχετίζεται με την ήπια υποχώρηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία προσφάτως αποτυπώθηκε και στα σχετικά στοιχεία του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τα νέα μέτρα άμεσης και έμμεσης φορολογίας το 2018.

Η πτωτική τάση στον Κατασκευαστικό τομέα, αφορά κυρίως στο σκέλος των ιδιωτικών έργων.

Κατά το ΙΟΒΕ, o Ιούνιος είναι ο μήνας όπου οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων. Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτόν το μήνα. Συνολικά, το τρίμηνο που ξεκινά είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύεται κάθε χρόνο καθοριστικό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη «μεταμνημονιακή» εποχή.

Related posts